За лічені хвилини до початку першого уроку до вчительської школи №11 забіг семикласник. Максима трусило: коли він ішов на заняття, його підстерегли двоє грабіжників у масках і вчепилися мертвою хваткою, вимагаючи віддати мобільний телефон. Хлопець виявився не із боязких, і відмовив їм, однак із двома дорослими супротивниками не впорався. Його побили й апарат відібрали.

Грабують серед білого дня

— У нас двоє охоронців — жінка-«технічка» і співробітник приватної охоронної фірми, якого найняли на гроші батьків. Він віднадив від навчального закладу бомжів і наркоманів, але всюди встигнути просто не в силах. Адже територія школи перевищує два гектари, а з одного боку огорожі взагалі немає, — зітхає директор ЗОШ №11 Світлана Дудченко. — Отож грабіжникам пробратися до школи нескладно. Хоча з ними й у місті простіше простого зіштовхнутися: нещодавно нашу «технічку» біля самого будинку підстерегли — та віддала останні двадцять гривень, щоб не побили.

Напади грабіжників на територіях шкіл не рідкість — за день до інциденту в ЗОШ №11 грабіжники побили й ограбували перехожого, що ризикнув скоротити шлях через літній спортивний майданчик ЗОШ №48. У нього також забрали «мобілку» і вісім тисяч гривень. Після цього у всіх батьків понад тридцяти тисяч учнів міста, як то кажуть, серце не на місці. Та й самі школярі не почуваються захищеними. Опитавши дітей СШ №11, отримав такий результат: семеро з кожних десяти хлопчиків і дівчаток сказали: «Не упевнені в тому, чи повернуться зі школи додому без пригод».

Ситуація катастрофічна

З тим, що ситуація набуває загрозливого характеру, згодні й чиновники освітянського відомства.

— Із 62 шкіл міста в 12 огородження немає повністю чи частково. Наша бухгалтерія підрахувала, що на його відновлення потрібно три мільйони гривень, які нашкребти в муніципальній скарбниці просто нереально. Дефіцит коштів катастрофічний: за щорічної потреби в 15 мільйонів гривень на ремонти навчальних закладів у період літніх канікул одержуємо від сили третину, — визнає начальник міського управління освіти Юрій Никонов. — У загальноосвітній школі №30, наприклад, батькам учнів набридло чекати «милостей» від міської влади — вони оплатили установку огорожі з підключенням системи відеоспостереження із власної кишені. Тепер непрошених гостей там немає, однак не всі батьки можуть дозволити собі такі витрати.

Безпека — привілей обраних

Примітно, що якщо на огородження шкіл чиновники не знаходять коштів, то на безпеку власних резиденцій фінанси є. Наочний приклад — службовий особняк на вулиці Червоностудентській, який надається новопризначеним головам ОДА. Там і капітальна огорожа в людський зріст (на знімку вгорі), і пост охорони, і ремонти виконуються регулярно. А всього за кілька кварталів ЗОШ №14, де в огорожі зяє дірка (на знімку).

Вчися добре, стріляй влучно

Директори навчальних закладів Херсона, чиї території воістину як прохідний двір, кажуть, що їх можна було б зробити безпечнішими, установивши відеокамери з виведенням сигналу на пульт чергової частини УМВС. Нинішнього року міськрада виділила 200 тисяч гривень на закупівлю й монтаж такої системи, однак електроніка працює переважно в адміністративному центрі, яким пересуваються депутати й чиновники.

Начальник міської міліції Роман Панасюк навідріз відмовився коментувати ситуацію з безпекою шкіл. Він лише заявив, що грабіжників, що напали на семикласника біля ЗОШ №11, уже затримано, і відправив кореспондента в прес-службу обласного управління.

А його керівництво готове навчити школярів влучно стріляти, і вже робить перші кроки в цьому напрямі. З ініціативи начальника управління МВС Херсонщини, генерал-майора Валерія Литвина, у Вищому училищі фізичної культури днями відбулися перші відкриті змагання з кульової стрільби за участю команд більш як із сорока шкіл Херсона. «Кожний хлопець повинен уміти володіти зброєю», — недвозначно наголошував генерал учасникам турніру. І з ним не можна не погодитися: якщо школярів ніхто не захищає, отже, їм треба бути готовими захищати себе самостійно.

Херсонська область

А як у них?

Кілька місяців тому мав можливість порівняти, як ставляться до безпеки дітей і чиновників на острові Мадейра, що перебуває під юрисдикцією Португалії. Вхід до губернаторської резиденції, поруч із якою розташовано й житло «найголовнішого», абсолютно вільний і для місцевих жителів, і для туристів. Зате в дитячому садку буквально через дорогу від резиденції висока металева огорожа було подвійною, і охоронців теж було двоє: один контролював вхід, інший стежив за малечею, що гралася на дитячому майданчику.

Фото автора.