Нещодавно авторитетний журнал «Педагогіка толерантності» відзначив своє 15-річчя. Учасники урочистого зібрання прийняли звернення до Верховної Ради, Президента, уряду і громадськості України. Про це розмова нашого кореспондента з головним редактором журналу Ярославом Береговим (на знімку).

— Ярославе Антоновичу, що спонукало відомих журналістів, учених, громадських діячів бити чолом перед можновладцями, шукати підтримки у суспільства?

— Передусім проблема здоров’я, вважаю, найболючіша, доленосна і для дітей, і для дорослих. Ви тільки замисліться: наші школярі вже з шести років ПРАЦЮЮТЬ у дві зміни — уроки, домашні завдання плюс позашкільні заняття. Без повноцінних вихідних, сну і відпочинку. Статистика свідчить: до 1-го класу вступає переважна більшість здорових дітей, а серед випускників таких залишається лише 2—4 відсотки. А тим часом давно відомі ефективні методи навчання, які сприяють незрівнянно швидшому і якіснішому засвоюванню знань, звільняють дітей від домашніх завдань — другої трудової зміни та значно скорочують першу, шкільну. Однак упродовж десятиліть ноу-хау не може пробити бюрократичну стіну. Методи ті використовують лише окремі педагоги-новатори. Здоров’я, трудові права дорослих захищає Кодекс законів про працю, який на школярів не поширюється.

— Акцентуючи увагу на зміцненні здоров’я нації, автори звернення згадали про унікальні ЛІКИ ВІД РАКУ, СНІДу, ТУБЕРКУЛЬОЗУ, ГРИПУ, ВІРУСНИХ ХВОРОБ, які начебто є у нашій країні...

— Україна — чи не єдина у світі має ліки, які ефективно лікують ці хвороби. Йдеться про медичні препарати вченого, номінанта Нобелівської премії 2004 року професора Анатолія Потопальського.

Проблема і ганьба в тому, що галузеве міністерство впродовж десятиліть ретельно «охороняє» хворих від цих ліків. Ми вимагаємо негайно притягти до відповідальності й суворо покарати винних чиновників. Також вимагаємо налагодити масове виробництво і застосування ліків Потопальського, створити належні умови для його науково-практичної діяльності тощо.

Пропозиція

Верховна Рада має терміново розробити і запровадити навчально-трудове законодавство, яке й захистить здоров’я, трудові права дітей.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.