За приблизними даними, у Києві налічується майже 20 тисяч безпритульних осіб. У зв’язку із ситуацією в країні, передусім воєнними діями на сході та вимушеною евакуацією мирного населення, кількість безхатченків зростає, переконані у всеукраїнському благодійному фонді «Соціальне партнерство». Зниження температури на вулиці для цієї категорії осіб є справжнім випробуванням. Тільки за січень-березень минулого року в столиці було зафіксовано 24 випадки смерті безхатченків. І це — тільки те, що потрапило до офіційної статистики. Щоб не допустити подальших трагедій, фонд «Соціальне партнерство» у місті ініціював Службу порятунку бездомних. 

Відтепер, побачивши на вулиці безхатченка, кожен небайдужий може подзвонити за номером 067-911-7-911. На виклик приїде чергова бригада — водій та фельдшер. Саме вони і нададуть необхідну допомогу безпритульному: першу медичну допомогу, чистий одяг, гарячу їжу, соціальну консультацію. За потреби обездолену людину можуть відвезти до стаціонарного центру надання допомоги чи викликати для неї «швидку». Режим роботи Служби порятунку бездомних: щоденно, без вихідних з 9.00 до 21.00. У період сильних морозів обіцяють запроваджувати нічні зміни.

«Нам би дуже хотілося, щоб у кожного киянина у пам’яті телефону було збережено наш номер. І помітивши безпритульного, люди не проходили повз, а дзвонили нам», — сказала учора під час прес-конференції Олена Поліщук, президент фонду «Соціальне партнерство». Підтримати проект можна матеріально — інформація на сайті організації.

У Міністерстві соціальної політики ініціативу благодійників вітають. А киян закликають виховувати в собі людяність по відношенню до обездолених людей. За останній рік, мовляв, дуже змінився «портрет бездомного», а тому треба переглянути і ставлення до них.

Тим часом, учора Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві повідомило: у підвалах столичних багатоповерхівок протягом доби було знайдено тіла двох безхатченків. І якщо не заради гуманності, то хоча б з меркантильних причин взимку варто звертати увагу на безпритульних. У холодний період року, щоб зігрітися, вони часто ховаються у підвалах чи на горищах житлових будинків, де розводять вогнища, вживають алкогольні напої. І такий обігрів, нагадують рятувальники, нерідко призводить до займання та пожеж.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України).