Ректорат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника прийняв рішення у 2013 році залишити ціни на навчання на рівні позаминулого року.

 Про це повідомив ректор університету Ігор Цепенда  на Дні відкритих дверей вишу, що відбувся цими вихідними у стінах закладу. Таке рішення, за його словами, спричинено тим, що, «моніторячи ситуацію в країні та області, ми зрозуміли, що батькам наших студентів дедалі важче оплачувати навчання своїх дітей».

На згаданий захід завітали не лише абітурієнти, а й студенти та випускники університету, котрі на сьогодні займають високі посади в державі та області. Серед випускників навчального закладу — директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук, який не лише відзначив високий рівень освіти, що його надає університет, а й розповів про проблемами, котрі стоять на сьогодні перед абітурієнтами, та дав цінні поради для майбутніх вступників. «Сьогодні в наших абітурієнтів з’явилась проблема — вони зрозуміли, що університети почали воювати за них, і тому трішки розслабились, — зазначив Б. Томенчук. — Не тіштеся ілюзіями. Молодість — це один із тих недоліків, котрий швидко минає!». Щодо порад, то «Інтернет і книжка є вашими ключами до успіху не лише на тестуванні, а й на всіх екзаменах життя. Якщо б хтось з абітурієнтів запитав мене, яка людина допоможе вступити сьогодні до університету, то я б відповів, що ця людина у нього перед дзеркалом, тобто він сам».

Сьогодні Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника — це справді заклад європейського типу, який динамічно розвивається. У ньому навчаються понад 16 тисяч студентів, працюють 86 докторів наук, професорів, більш як півтисяча кандидатів наук, доцентів. Тут функціонують 14 факультетів та інститутів, 3 навчально-консультаційні центри, 2 коледжі. Цього року відкрито ще один коледж при університеті, який розширює гаму спеціальностей та створює умови для його студентів вступити одразу на третій курс ПНУ. Рівень викладачів Прикарпатського національного університету посідає почесне 12-те місце серед викладачів інших університетів України. Виш спільно з провідними європейськими університетами активно впроваджує програму подвійних дипломів. «Ми не обмежуємося тим, що надаємо знання лише в наших стінах, розуміємо потреби часу і розширюємо не лише наукові, а й навчальні зв’язки з провідними вищими навчальними закладами Європи. Для наших студентів ми обираємо найкращих партнерів — університети, які входять у 500 найкращих вузів світу», — повідомив на зустрічі ректор.

Цьогоріч прикарпатські студенти-«міжнародники» отримають диплом Варшавського університету за напрямом «магістр Центрально-Східної Європи», 30 студентів університету за напрямом «інформатика» навчатимуться на безкоштовній основі у Краківській гірничо-металургійній академії (Польща). Неодмінним успіхом стали також наукові стажування студентів в університетах Центральної, Західної Європи, США, Китайської Народної Республіки, в дипломатичних представництвах України.

Міжнародні проекти ПНУ знайшли підтримку Президентів двох країн — України і Польщі. На базі університету реалізується два великі проекти. Це відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван Чорноліського хребта, яка невдовзі стане потужним туристичним осередком України та Європи, з науковою та навчальною базами для студентів і викладачів. А також створення Міжнародного молодіжного центру в селі Микуличин (Яремчанська міська рада), де розташований університетський спортивно-оздоровчий комплекс «Смерічка».

 

Івано-Франківськ

На знімку: ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Фото прес-служби університету.