У вівторок в Харківську обласну дитячу лікарню №1 доставлено чотирьох учениць однієї із загальноосвітніх шкіл обласного центру. Як повідомили в Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Харківській області, дівчаткам — 13, 14 років. 

Діагноз — медикаментозне отруєння. Надзвичайна подія стала предметом особливої уваги не тільки правоохоронців, а й закладів освіти, преси, громадськості. Як повідомив начальник Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Галацан, стан здоров’я дівчат нині стабільний. Їм проводять інтенсивну терапію. Лікарі зробили клінічні аналізи, після чого стане достеменно відомо, яким препаратом отруїлися підлітки.

Зі слів директора школи Ольги Голенкової, ранком 4 лютого перед уроками учениці 8-го класу купили в аптеці таблетки, які, як їм хтось розповів, використовують для схуднення. На четвертому уроці всім чотирьом дівчатам стало зле, після чого вчителі і медсестра викликали «швидку допомогу».

У всіх класах школи вже пройшли відповідні профілактичні бесіди, а на кінець тижня заплановано проведення батьківських зборів. Такі збори, мабуть, відбудуться й в інших школах.

За іншою інформацією — школярки, швидше за все, вжили препарат, що належить до групи ноотропів. Ноотропи, вони ж нейрометаболічні стимулятори — це засоби, що прямо активно впливають на навчання, на поліпшення пам’яті і розумової діяльності, а також підвищують стабільність мозку до агресивних дій. Такі препарати дуже популярні в сучасному молодіжному середовищі, в Інтернеті чимало рецептів їх застосування для кайфу, або, іншими словами, — задоволення, насолоди. Та у разі передозування чи іншого неправильного застосування без призначення лікаря, настають такі наслідки, аж до летального результату.