Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич звернулася до Прем’єр-міністра з вимогою розібратися в ситуації з бібліотекою Львівського національного університету імені Івана Франка. Робота цієї установи опинилась під загрозою: понад 50 її працівників мають бути звільнені, а унікальні фонди книгосховища можуть бути втрачені.

«До такої ситуації найдавнішу українську книгозбірню довели дії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту», — наголосила Лілія Гриневич. Депутат зазначила, що восени минулого року МОНмолодьспорту видало наказ №1058 «Про затвердження типової структури та Типових штатних нормативів бібліотек вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації»: «Він не враховує кількість та унікальність фондів університетської бібліотеки. Нормативи штатного розпису, які визначили міністерські чиновники, є неефективними, розрахованими ще у 70-х роках минулого століття».

За словами Лілії Гриневич, цей наказ міністерства передбачає істотне скорочення штату, змінює організаційну структуру бібліотеки, не дає їй ефективно, надійно зберігати книги та розвиватися. 

«Крім того, наказ суперечить іншим міністерським документам, згідно з якими мають створюватися електронні ресурси та реставраційні центри у бібліотеках ВНЗ. Тільки хто цим має займатися, якщо усіх скоротити?» — зауважила голова комітету.

«Спроба дирекції установи обґрунтувати скасування наказу не знайшла підтримки та розуміння в міністерстві. Тому ми вимушені звертатися до Прем’єр-міністра та вимагати розібратися у цій ситуації. Ставити під загрозу фонди та позбавляти людей роботи — це антидержавницька позиція», — наголосила Лілія Гриневич.

Фото Віталія ГРАБАРА.

Довідково

Наукова бібліотека заснована 1608 року. Це унікальна, єдина в Україні університетська книгозбірня, яка налічує понад 3 млн. документів. Рішенням Кабінету Міністрів України від 21.10.2008 р. №1345-р. фонд рукописних, стародрукованих та рідкісних книг Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка включено до Державного реєстру об’єктів, що становлять національне надбання.

Домашня робота

З бібліотеки — до кар’єрних висот

Нині учні та студенти дедалі більше часу безцільно блукають тенетами всесвітньої мережі Інтернет. Написання рефератів та курсових робіт для них не проблема. Вони вважають, що відвідувати бібліотеку — марно витрачати енергію і час. Насправді у такий спосіб здобувати знання — лише шкодити собі.

Безліч сайтів не можуть порівнятися за цінністю з книгосховищем, адже інформація в Інтернеті не завжди достовірна. Крім того, більшість педагогів вимагають від учнів самостійної роботи з першоджерелами.

До речі, студенти найстарішого в Європі ВНЗ — Оксфордського університету — із захопленням працюють у книгосховищі закладу, якому понад 400 років (!).

Ольга КОШМАН.

Дніпропетровськ.

Порада

Під час навчання активно користуйтеся бібліотекою. По-перше, у ній можна знайти інформацію, яка зробить вашу працю ексклюзивною. По-друге, під час захисту курсової роботи ви не будете ніяковіти, адже написали її самостійно. А по-третє, знання, здобуті в бібліотеці, неодмінно стануть у нагоді й після закінчення навчання.

А як у них?

У Канаді, як розповідає наша співвітчизниця Дарина О., навчають студентів працювати в бібліотеці. Там теж можна скачати реферат і видати за свій, але це небезпечно. Все перевіряють! Діють програми, які виявляють плагіат. Звинувачення у крадіжці чужої роботи — це як штамп на лобі, з яким ходитимеш до кінця навчання, якщо ще дадуть довчитися. Доказом того, що ти був у книгосховищі, є чек про використані книжки і години перебування у читальні.