Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи планує підготувати низку законопроектів для розгляду на другій сесії Верховної Ради України сьомого скликання.
На засіданні голова комітету Ірина Сех акцентувала увагу на законопроектах, які готуються до другого читання. Зокрема, на проекті закону про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо спеціальних дозволів на користування надрами). Законопроектом передбачається внести зміни до статей 16 і 20 Кодексу України про надра, згідно з якими пропонується врегулювати порядок надання спеціального дозволу на видобування корисних копалин суб’єктам, що є власниками «спеціального дозволу на геологічне вивчення, у тому числі на дослідно-промислову розробку родовищ», у випадку промислового відкриття ними родовищ корисних копалин.
До першого читання комітет готує проект закону про посилення державного контролю за використанням природних ресурсів, що перебувають у приватній власності суб’єктів господарювання. Документом пропонується встановити загальні приписи щодо відповідальності за порушення законодавства з питань використання природних ресурсів, включаючи, зокрема, застосування такої санкції, як примусове відчуження природних ресурсів приватної власності.
Планом роботи комітету передбачено проведення виїзних засідань на теми: «Екологічна безпека АЕС, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, розвиток соціальної інфраструктури м. Славутич»; стан виконання Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему; забезпечення екологічної безпеки при експлуатації АЕС України»; організація системи моніторингу техногенної частини земної кори та попередження надзвичайних ситуацій у Кривбасі та інші.
Плановано й проведення парламентських слухань на теми: «Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні»; «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи»; «Екологічні та економічні перспективи реалізації регіональних програм за рахунок надходжень місцевих бюджетів від надрокористування».
Про права людини звітуватимемо перед ОБСЄ
У Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч народних депутатів із Координатором проектів ОБСЄ в Україні, послом Мадіною Джарбусиновою.
Голова комітету Валерій Пацкан зазначив, що комітет, відповідно до покладених на нього завдань, співпрацює з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародною організацією з міграції, Комісією ООН з прав людини, Радою Європи тощо. Народний депутат зауважив, що співробітництво з ОБСЄ у сфері додержання прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин є також одним із пріоритетних напрямів роботи комітету.
Під час зустрічі сторони обговорили можливі шляхи співробітництва щодо зміцнення верховенства права та захисту прав людини, попередження тортур та інших форм жорсткого поводження, протидії торгівлі людьми, поширення гендерної рівності та удосконалення юридичної освіти і освіти з прав людини. Члени комітету висловили бажання активно співпрацювати з представництвом ОБСЄ в Україні та брати участь у проектах, які стосуються напрямів діяльності комітету, а також застосовувати досвід ОБСЄ у захисті прав людини.
Інформаційне управління Верховної Ради.