«Око государеве» пильним поглядом зафіксувало, як дотримуються законів про працю та працевлаштування випускників у системі профтехосвіти. Установлено, що профільним міністерством, органами освіти на місцях не розв’язано проблему забезпечення спеціалістів першим робочим місцем. За офіційною статистикою, його не має лише кожний десятий учень ПТУ. Як з’ясувалося, ці дані дещо завищені.

Документально не підтверджено працевлаштування випускників у дюжині областей. Зокрема, галузевим міністерством Криму зафіксовано 17 осіб, які мають посаду за фахом. Насправді вони перебувають у відпустці по догляду за дитиною або ... засуджені. На Буковині прозвітували про надання першого робочого місця 26 учням (фактично проходять військову службу чи ще навчаються).

Однією з причин такого становища є необґрунтоване завищення обсягів державного замовлення. Так, директор професійного ліцею (Запорізька область), достовірно знаючи про відсутність потреби у кваліфікованих працівниках, подав підроблену заявку на формування держзамовлення щодо їх підготовки. На її підставі затверджено план прийому 210 учнів, які після закінчення навчання не працевлаштовані (з держбюджету незаконно витрачено 2,8 млн. грн.). В Одеській області не оформлено понад тисячу угод з роботодавцями, у т. ч. Березівським аграрним ліцеєм — жодної. Як наслідок, 60 його випускників не забезпечено роботою. В АРК дев’ять дітей-сиріт працюють не за фахом. Скажімо, оператора комп’ютерного набору влаштовано прибиральником, електрогазозварника — збірником меблів, конструктора виробів електронної техніки — вантажником, монтажника — продавцем. Загалом без трудового місця залишаються 270 випускників-сиріт.