Питання вдосконалення законодавчого забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у змаганнях, розглянуто у Комітеті Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Нині у комітеті знаходиться на розгляді законопроект про внесення доповнення до статті 40 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо страхування учасників змагань). Документом, зокрема, пропонується не допускати до змагань незастрахованих спортсменів, страхування життя та здоров’я яких пропонується проводити за рахунок організаторів або самих учасників змагань. Винятком є спортсмени вищої категорії, котрі мають бути застраховані за рахунок державного бюджету.
Проект закону містить також пропозицію, відповідно до якої результати, отримані незастрахованими спортсменами, не можуть бути врахованими при підведенні підсумків змагань та присвоєнні розрядів та звань. Члени комітету наголосили, що сьогодні довкола цього питання «склалася неоднозначна ситуація». Погоджуючись із тим, що отримання важкої травми становить істотну загрозу життю і здоров’ю, народні депутати взяли до уваги і те, що фінансування видатків на страхування є проблематичним. Водночас, на думку учасників обговорення, «необхідно визначити вартість страхування та її зв’язок зі ступенем небезпечності для життя та здоров’я спортсменів». Як зазначили парламентарії, деякі керівники спортивних федерацій висловлюють сумнів у доцільності прийняття законопроекту у запропонованій редакції, оскільки це може призвести до суттєвого зростання вартості проведення змагань.
За підсумками обговорення комітет прийняв рішення провести слухання на тему: «Вдосконалення законодавчого забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях», під час яких надати слово представникам провідних спортивних організацій, страхових компаній, науковців, іншим фахівцям спортивної галузі для вироблення збалансованих пропозицій до законопроекту.
Вл. інф.