Легко бути здоровим під час літніх канікул: корисні овочі та фрукти, прогулянки на свіжому повітрі, багато сонця, руху... Інша річ — на початку зими: на уроках змушений увесь час сидіти, ввечері робиш домашні завдання, харчування «дуже відносне», та й від інфекцій у колективі не сховатися... Все це послаблює дитячий організм. Щоб вберегти здоров’я школярика, Державна санітарно-епідеміологічна служба України радить:

1. Здоровий сон

У молодших школярів він має бути близько 10—11 годин. Звучить дуже просто, але на практиці діти часто недосипають, що спричиняє проблеми зі здоров’ям. Тому педіатри радять привчати малюка до режиму і дотримуватися його навіть на канікулах. Якщо ж ваша дитина приходить після школи втомленою і сонною, запропонуйте їй подрімати годинку. Якщо вона відмовляється, створіть спокійну атмосферу без подразників (телебачення й Інтернету). І головне: вчасно вкладайте дітей спати і самі не зчиняйте галасу ввечері.

2. Перевірка зору і слуху

Не чекайте, що дитина поскаржиться на проблеми із зором і слухом. Краще самі відводьте її на обстеження хоча б двічі на рік. Також варто завітати до окуліста, якщо дитина скаржиться на головний біль, нахиляє голову набік, мружиться, коли дивиться вдалину або читає зблизька. Це можуть бути симптоми погіршення зору. Не запускайте проблему! Найкраще вирішити її відразу, коли ще можна щось зробити і уникнути окулярів.

3. Поживні обіди

Слідкуйте, щоб ваша дитина (особливо, якщо це молодший школяр!) вчасно обідала. Це обов’язково має бути здорова їжа, поживна, багата на вітаміни. Розпитуйте дитину, що вона їла сьогодні в школі, чи було їй смачно. Нехай пояснить, чому їжа не сподобалася. По можливості навідайтеся до шкільної їдальні і спробуйте їжу. Якщо ж у вас є підозри, що дитина не обідає в школі з тих чи інших причин, компенсуйте брак необхідних елементів поживними сніданками і вечерею.

4. Перерви на туалет

Поясніть дитині, чому важливо ходити в туалет вчасно і в жодному разі не терпіти. По-перше, так малюк зможе уникнути неприємних ситуацій, по-друге, терпіння негативно впливає на організм. Скажіть дитині, що в цьому немає нічого ганебного. Якщо вона захотіла в туалет під час уроку, нехай підніме руку і попроситься вийти.

5. Часте миття рук

У школі та надворі діти стикаються з тисячами різноманітних мікробів. Саме тому гігієна рук дуже важлива для здоров’я. Поясніть дитині, чому треба ретельно і часто мити руки. Відзначайте цю необхідність кожного разу. Потрібно, щоб у малюка виробилася відповідна звичка.

6. Готовність до захворювань

Хоч би як ретельно ви намагалися захистити свого школярика від захворювань, це навряд чи вдасться. Будьте до цього готові. Якщо побачите, що вранці перед школою малюк кашляє або погано почувається, необхідно відразу вжити відповідних заходів, щоб «схопити» перші симптоми хвороби вчасно. Попросіть на роботі відгул, щоб доглянути за малюком. При правильному і своєчасному догляді дитина не захворіє.

7. Безпека

Обов’язково нагадайте дитині про всі можливі заходи безпеки. Особливо на дорозі! Прогуляйтеся з нею шкільним маршрутом, аналізуючи, які небезпеки можуть чекати на шляху до школи і як їх можна уникнути. А молодших школяриків не відпускайте на уроки без нагляду. Не думайте, що старший брат або сестра зможуть гарантувати контроль і повну безпеку. Насправді відволікаючих факторів для 7—12-річних дітей безліч. Вони ще не повинні брати на себе таку відповідальність. Нагадайте також, що дітям не можна розмовляти зі сторонніми.

8. Зарядка для школярика

Спорт і фізичні навантаження — важливі для кожної людини. Особливо для малюка, адже розвивають і загартовують організм. Почніть разом робити ранкову зарядку. Запишіть дитину до спортивної секції. Виконуйте різні фізичні вправи вдома або грайте в рухливі ігри, які сприяють фізичному розвитку дитини. Варіантів безліч. Від цього залежить здоров’я малюка і здатність його організму створювати бар’єр перед захворюванням.

А головне: самі дотримуйтеся цих порад, і тоді виробити в дитини корисні, здорові звички буде набагато простіше.

 

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.