Нині в Комітеті Верховної Ради з питань промислової та інвестиційної політики знаходиться на опрацюванні чотири законопроекти. Серед них — проект закону про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів за авторством народного депутата Ярослава Сухого (Партія регіонів). Враховуючи збільшення обсягів зняття автотранспортних засобів з експлуатації, потреби в їх утилізації вже в найближчі роки стрімко зростатимуть. Паралельно з цим виникатиме ще більша необхідність у переробці відходів і супутніх товарів, зокрема, таких як акумуляторні батареї, шини тощо. Для забезпечення цих потреб по всій країні потрібно відкрити велику кількість підприємств із розбирання знятих з експлуатації транспортних засобів та створити інфраструктуру для переробки матеріалів.
Також слід зазначити, що низький відсоток вторинного використання матеріалів в автомобілях, які на сьогодні постачаються на український ринок, не дозволяє забезпечити самоокупність процесу утилізації транспортних засобів та покриття витрат на створення такої інфраструктури. Тож в Україні склалася очевидна необхідність запровадження комплексної системи утилізації автотранспортних засобів. Саме з цією метою Я. Сухий пропонує ухвалити вищезгаданий законопроект із подальшим запровадженням усіх необхідних підзаконних актів.
Проектом закону зокрема пропонується встановити: критерії визнання транспортних засобів такими, що підлягають зняттю з експлуатації та передачі на утилізацію; порядок утилізації знятих з експлуатації автівок через систему пунктів прийому та розбирання. Крім того законопроект передбачає порядок реєстрації та вимоги до осіб, які займаються виробництвом транспортних засобів і беруть на себе зобов’язання забезпечити їх утилізацію після зняття з експлуатації.
Прийняття цього документа посилить державний контроль за збиранням, видаленням, знешкодженням та утилізацією автомобілів і зменшить негативний вплив отриманих від них відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.
Вл. інф.