Відбулася зустріч президента Національної академії наук України академіка Бориса Патона з головою Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілією Гриневич. Як повідомили у прес-службі НАНУ, серед основних проблем, що потребують належної уваги з боку держави, академік Борис Патон назвав складну ситуацію з фінансовим і матеріально-технічним забезпеченням досліджень, оновлення приладного парку, будівництва наукових об’єктів, підтримки молодих науковців, розв’язання соціальних проблем учених, насамперед забезпечення їх службовим житлом.
Також президент Академії звернув увагу на деякі проблеми з підготовкою кадрів, як професійно-технічних, так і наукових. Окрім цього, Б. Патон акцентував увагу на важливості впровадження деяких змін у сфері навчання в аспірантурі. Зокрема, йшлося про збільшення її терміну до чотирьох років для природничих і технічних наук. 
Під час зустрічі окрему увагу було приділено темі підтримки талановитої наукової молоді. Найгостріше на сьогодні стоїть питання забезпечення реальної можливості молодих учених отримувати пільгові кредити на придбання житла.
Було наголошено, що результативність наукової та науково-технічної діяльності, ефективність її впливу на інноваційний розвиток була б значно вища, якби не існувало низки хронічних, у тому числі законодавчих, проблем. Серед цих проблем найгострішими зазначено відсутність цілеспрямованих заходів з боку держави щодо стимулювання інноваційної діяльності, розвитку інноваційної інфраструктури, зокрема технопарків. Потребує розв’язання низка гострих соціальних питань.
Керівництво НАН України та Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти дійшло обопільної згоди щодо необхідності системного підходу до розробки законодавства у сфері освіти і науки. Голова комітету Лілія ГриневиЧ представила основні положення проекту закону «Про засади наукової і науково-технічної політики», що мав би впровадити серйозні зміни в регулювання наукової сфери, а також запросила керівництво НАН України на комітетські слухання цього питання. Завершуючи зустріч, Лілія Гриневич висловила прохання до академіків НАН України здійснити експертну оцінку пропонованих законопроектом нововведень. У свою чергу президент НАН України Борис Патон висловив готовність Академії брати участь у внесенні пропозицій щодо змін та доповнень до чинних законодавчих актів, що регулюють діяльність у науковій і науково-технічній сферах.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лілія ГРИНЕВИЧ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Борис ПАТОН.