У регіоні до 2015 року функціонуватимуть 77 освітніх округів на базі 109 опорних шкіл. Основне завдання, яке ставлять перед собою освітяни — створити належні умови для навчання учнів сільської місцевості. Нині діє 54 освітні округи. Крім того, розроблено супутні соціальні програми підвищення якості природничо-математичної освіти; «Шкільний автобус»; впровадження інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків».

Що не сниться сільським дітям

...Я побував у Перчунівській і Піщанобрідській Добровеличківського та Новоселицькій ЗОШ Ульяновського районів. Комп’ютерне обладнання там таке, що сільським дітям і не снилося: інтерактивні дошки, швидкісний Інтернет та WІ-FІ тощо. А ще обладнані кабінети, економні котли, висококваліфіковані кадри, автобуси. На одного учня тут витрачається в середньому 5,5 тис. грн. на рік. Для порівняння: в малокомплектних школах, при відсутності всього названого — близько 20—25 тис. грн.

Проти створення освітніх округів, як правило, активно виступають колективи закладів, місцеві землевласники і товаровиробники. Їх можна зрозуміти. Перші ризикують втратити роботу, у других — сотні, тисячі гектарів землі, тож потрібна робоча сила. Для них жодні доводи на кшталт того, що діти повинні мати доступ до новітніх технологій, теплі класи і туалети, повноцінне харчування, транспорт, отже, загалом якісну освіту — непереконливі. Контраргументи приблизно такі: оптимізуючи освітню мережу, ви знищуєте українське село, хочете продати землю іноземцям, а українців зробити рабами.

Боляче усвідомлювати, що для дітей невеличких сіл за останні роки на краще майже нічого не змінилося. Нонсенс, але на них держава, тобто платники податків, виділяють купу грошей, але вони цього не відчувають у холодних класах без ПК і туалетом у дворі...

Поїдьте, подивіться

Центральний освітній округ розташований у Петрівському районі. Опорним тут є місцевий навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа ІІ—ІІІ ступенів-гімназія» (на знімку). До округу входять чотири загальноосвітні заклади.

У Петрівському НВК навчаються 527 учнів (22 класи). У приміщенні 37 кабінетів, у т. ч. два кабінети інформатики. Загалом комплекс оснащено 70 комп’ютерами, 23 ноутбуками та 3 інтерактивними комплексами; 26 ПК мають вихід до мережі Інтернет. Діти харчуються в їдальні на 350 посадочних місць, 121 учень підвозиться на заняття автобусом. Навчальний процес забезпечують 44 педагоги, з яких 8 мають звання «старший вчитель», 1 — «учитель-методист», 35 вчителів різних кваліфікаційних категорій та 9 спеціалістів. Навантаження на педагога — 12 учнів.

Петрівський НВК — опорний заклад з питань роботи з обдарованими учнями. Профільне навчання з математики та історії. Тут втілюється в життя гімназійна програма «Обдарованість». В НВК діють прес-центр і гуртки еколого-натуралістичного та художньо-естетичного напрямів.

НВК співпрацює з науковцями Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Жовтоводським інститутом підприємництва «Стратегія», Кіровоградським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського. 

Школа має 9 кабінетів і комп’ютерний клас на 6 робочих місць. Діють два гуртки — математичний та спортивний...

Кіровоградська область.

Між іншим

Першим, створеним на території автономії, став освітній округ (ОО) у Сімферопольському районі (сьогодні таких три на базі дев’яти опорних шкіл) із символічною назвою «Старт». Його організовано на базі трьох ЗОШ. Один з найбільших — у Джанкойському районі.

Загалом фахівці позитивно оцінюють ОО. Безумовно, Крим не є лідером за їхньою кількістю. Але в автономії створюються умови для їхнього впровадження й розвитку: удосконалюються матеріально-технічна й навчально-методична бази, підвищується кваліфікація педагогів, поліпшується транспортне забезпечення. На думку експертів, тепер діти мають унікальну можливість свідомо вибрати майбутню професію.

Вікторія КРАВЧЕНКО, Роман ЧЕРЬОМУХІН.

АР Крим.

Інформація для порівняння

Богданівська ЗОШ І—ІІ ступенів відкрилася у 1937-му. 33 учні об’єднані в 4 класи-комплекти. Навчально-виховний процес забезпечують 13 педагогів.

...Васинська загальноосвітня школа І—ІІ ступенів Знам’янського району. Приміщення побудовано у 1953 році. Розраховано на 140 учнів, нині 18 діток тут навчають сім учителів. В окремих класах — по одній дитині. Комп’ютерне обладнання відсутнє.

Фото із архіву Петрівського НВК.