Спеціалісти Державної інспекції навчальних закладів та Інституту інноваційних технологій і змісту освіти у Запорізькій, Одеській, Вінницькій, Івано-Франківській, Луганській, Сумській областях перевірили забезпечення ЗОШ навчальною літературою, схваленою МОНмолодьспорту. Це питання вивчалося також у столиці, Тернопільській та Київській областях.

У п’яти регіонах виявлено факти використання підручників та зошитів, які не мають грифа МОНмолодьспорту або не внесені до відповідного переліку програм, підручників та навчально-методичних посібників, рекомендованих для використання в ЗОШ.

Зокрема, в Іллічівській школі №4 Одеської області неправочинно працюють із робочими зошитами для 1-го класу (видавництво «Ранок», 2012 рік) з математики авторів Назаренко, Ольховської, а в Запорізькій 104-й — з «Основ здоров’я» (Диптан та Чекіна).

Першокласники Літинської, Дяківської загальноосвітніх шкіл, ЗОШ №4 м. Хмельник та Качанівської, що на Вінниччині, навчаються за зошитами з друкованою основою: «Математика» (Назаренко, Ольховська); «Пригоди точки» (автора Іваниці), видавництво «Мандрівець».

Аналогічні порушення — у спеціалізованих закладах (№20, №24, №42) Луганська, в Кіндрашівській, Станично-Луганській №1 та Широківській школах Станично-Луганського району.

Як з’ясували перевіряючі, підставою для використання згаданих зошитів став наказ управління освіти і науки Луганської ОДА від 29.05.2012 №757 «Про проведення апробації якості навчальних видань видавництва «Ранок» у перших класах...».

Під час перевірки НВК «Школа-гімназія №3» (Івано-Франківськ) встановлено: випускники теж працюють з «лівими» посібниками.

У навчальних закладах Луганщини (Кіровський навчальний заклад» №16, Стахановська СЗШ №18, Алчевська гімназія) використовуються додаткові посібники, яких теж у Переліку дозволених немає.