Фермерські родини Люшиних і Кінзерських з Рівненського району та Поліщуків з Гощанського побували в Олександрійському відділенні Рівненського центру профтехосвіти державної служби зайнятості, де готують фахівців за 27 професіями, серед яких багато сільськогосподарських.

Фермерам, які не на словах, а на ділі знають, що таке селянська праця, все-таки було цікаво дізнатись про те, як в Олександрії готують фахівців. Допитливість гостей задовольнила заступник директора РЦПТО ДСЗ з навчально-виробничої роботи Руслана Бодренко, яка, презентуючи освітні послуги центру, підкреслила, що заклад готовий запропонувати програми навчання і для людей «зрілого» віку, і для молоді. Фермерські родини побували у навчальних аудиторіях, майстернях та лабораторіях, ознайомилися з парком сільськогосподарської техніки з причіпними і навісними агрегатами, вантажними і легковими машинами, навчальною станцією технічного обслуговування автомобілів, слюсарною майстернею, класом агротехнологій.

Під час огляду зав’язалася дискусія та обмін думками щодо оснащення навчального процесу, а також комплексу знань та практичних навичок, якими повинен володіти кваліфікований робітник фермерського господарства. А ще в один голос фермери зазначали про необхідність змалку прищеплювати любов до праці, бажання вміти впоратися з будь-якою роботою на землі.

А тут є чого повчитися, приміром, у родини Рози Миколаївни та Олега Богдановича Поліщуків, які у селі Посягва Гощанського району створили і розвивають фермерське господарство «Маленький оазис». Поліщуки мають чотирнадцять дітей: 10 дочок і 4 сини, найстаршій — 23, найменшому — 5 років. Тут навіть дівчатка змалечку вчаться працювати на тракторі, а ще доять корів, доглядають худобу.

Олег Поліщук ретельно оглянув усю матеріально-технічну базу підготовки робітників фермерського господарства, висловив свої міркування щодо запровадження нових курсів, приміром, з вівчарства, та розширення практичного навчання. До речі, його найстарша донька Юлія уже має своє фермерське господарство. З гордістю розповідав про уміння справлятися із сучасною технікою дочки Ані. Мріє опанувати професію тракториста й племінник Поліщуків дев’ятикласник Віталій, котрий вже обирає навчальний заклад, тож тепер уважно приглядався до техніки, на якій вчать в Олександрії.

Володимир Іванович Люшин заснував фермерське господарство «Вільне» у селі Тайкури Рівненського району, де працюють і його сини Едуард та Петро. На гостину він завітав із сином Петром та онуками Владиславом і Лілею. Родина вдумливо і відповідально розвиває своє виробництво.

Є у Рівненському районі й знана фермерська династія Кінзерських. Успішно господарюють на землі Броніслав Йосипович, агроном із багаторічним досвідом керівника, зі своїми двома синами. Батько — засновник фермерського господарства «Рівне-Лан» у селі Верхівськ Рівненського району, а син Святослав очолює ФГ «Агро-Лан». Броніслав Йосипович та його дружина Валентина Олександрівна висловили чимало пропозицій щодо підготовки робітників для сільськогосподарської галузі та побажали використовувати цю, за їхніми словами, навчальну базу європейського рівня максимально ефективно.

Побували фермерські родини й у майстернях кравців, верстатників деревообробних агрегатів, лабораторії дизайну і художнього проектування виробів одягового та інтер’єрного призначення, на майданчику для ландшафтного дизайну та в інших, оснащених сучасним обладнанням, мультимедійними та програмними навчальними засобами, навчальних приміщеннях.

Доки дорослі фермери оглядали техніку та майстерні, для їх дітей організували майстер-класи за професіями «кондитер» і «кухар». Під керівництвом майстрів виробничого навчання Світлани Рибачок та Наталії Тис вони опановували прийоми карвінгу (виготовлення прикрас із овочів та фруктів) та роботи з кондитерською мастикою.

Ольга ТОКОВА, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

На знімку: працівник Олександрійського відділення Олександр Сидорець розповідає про техніку фермерам Петру Люшину та Олегу Поліщуку.

Фото Ольги ТОКОВОЇ.