Бурякові жнива майже закінчилися. Якщо вірити Міністерству аграрної політики, з понад 330 тисяч гектарів накопано майже 15 мільйонів тонн солодких коренів. Урожайність у 461 центнер з гектара перевершує минулорічну. У 2013 році було 403 ц/га. Цьогоріч запускалися 48 цукрозаводів. Як і прогнозували, вироблено більш як 1,7 мільйона тонн цукру. Цієї кількості з лишком вистачить для внутрішнього споживання. І це без перехідних запасів з попередніх років. Тобто багато цукроварень (принаймні у пік сезону переробки) змушені вирішувати проблеми перевиробництва і, відповідно, збуту продукції не за такими прийнятними, як планували заводчани, цінами.
І знову доводиться констатувати, що не все у нашій солодкій галузі так безхмарно. Хоча цифри, начебто, свідчать про значні успіхи. Ось одна з них: на початок листопада бурякового цукру в Україні вироблено на 94,2% більше, ніж рік тому, що допомогло вітчизняній харчовій галузі показувати стрімке зростання і у вересні, й у жовтні. Але цей карколомний «стрибок» з солодким піском — виключно сезонний чинник. Тобто можна з упевненістю стверджувати, що таке «грандіозне досягнення», як зростання виробництва цукру майже удвічі вже за підсумками листопада перекриють буденніші цифри. Збільшення пояснюється швидшою переробкою цукрових буряків. Заводи намагалися якомога раніше розпочати сезон, оскільки боялися, що держава обмежить для них постачання газу.