Заблокувати міжнародну трасу Доманове—Ковель—Чернівці мають намір у неділю аграрії семи сільгосппідприємств Чортківського району на Тернопільщині, якщо до цього часу не буде реакції з боку Президента України та уряду, до яких вони звернулися з листами. Річ у тім, що у жовтні вони здали на Марилівський спиртовий завод, який після тривалої перерви відновив свою роботу, зерна майже на 11 мільйонів гривень. За даними державного підприємства «Укрспирт» — на сім мільйонів. 

  Відповідно до угоди з «Укрспиртом», з аграріями мали розрахуватися протягом 20 банківських днів, проте повертають символічні суми. Скажімо, одне з сільгосппідприємств здало кукурудзи на 688 тисяч гривень, а заплатили лише 80 тисяч.

Аграрії створили страйковий комітет. Вони кажуть, що за ними — 23 тисячі пайовиків, яким треба платити орендну плату, окрім того, зарплату своїм працівникам, розраховуватися за кредити тощо. Втрачають вони і на тому, що сільгосппродукція подорожчала. Надії отримати кошти все менше, адже завод знову припинив роботу.
Намагаючись залагодити ситуацію, в облдержадміністрації влаштували їхню зустріч з представником ДП «Укрспирт» Ігорем Ільчишиним. За його словами, на складах Марилівського спиртзаводу нині зберігається 139 тисяч декалітрів спирту через те, що горілчані компанії відмовляються його брати. Попит на горілку знизився, оскільки відпали Крим, частина Донецької та Луганської областей. Одне слово, склалися форс-мажорні обставини. Перекриттям дороги навряд чи можна чогось добитися, хіба що ускладнити ситуацію.
Але хіба не можна було передбачити такий розвиток подій, тим більше у жовтні? Чому аграрії мають зазнавати через це збитки? Окрім того, є намір добиватися відміни постанови уряду Миколи Азарова, відповідно до якої спиртові підприємства позбавили самостійності і передали в одні руки. Незважаючи на високий градус перемовин, згоди не дійшли. Аграрії наполягають на виконанні договору і залишають за собою право перекрити трасу, передає наш власкор Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тим часом, На околиці Чернігова близько 50 городян о 9 годині ранку 28 листопада перекрили в’їзд на міст через Десну і таким чином заблокували автомагістраль між обласним центром та Києвом. Протестувальники, які інвестували гроші у будівництво ВАТ «Домобудівник» багатоквартирного будинку, у такий спосіб нагадали владі, прокуратурі про необхідність вирішення їхньої проблеми. Минулого року досить велика будівельна компанія збанкрутувала, а житлові інвестори й донині ніяк не можуть знайти винних і крайніх в обезціненні, приховуванні їхніх грошей. Акція після обурення водіїв вантажівок, автобусів через деякий час була припинена, інформує наш власкор Сергій ПАВЛЕНКО.