Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за забруднення навколишнього природного середовища).
На засіданні комітету зазначалося, що законопроект (№11310) «розроблено з метою запобігання та зменшення кількості протиправних діянь, які завдають шкоди навколишньому природному середовищу та встановлення співмірної відповідальності за скоєні правопорушення».
Проектом пропонується посилити санкції за скоєння діянь, передбачених статтями 239, 241, 242, 243 Кримінального кодексу, зокрема, збільшити одиницю визначення штрафу, що передбачена чинним законом, від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3,4 тис. грн. до 17 тис. грн.). Окрім того, законопроектом пропонується, як додатковий вид покарання, передбачити можливість конфіскації транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину.
На думку парламентаріїв, реалізація положень документа сприятиме раціональному використанню й охороні навколишнього природного середовища, а також створить більш ефективний механізм щодо припинення порушень вимог законодавства та усунення їх негативних наслідків.
Щоб стати оцінювачем, не потрібно стажування
Комітет Верховної Ради з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект закону «Про внесення змін до Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та деяких інших законодавчих актів з питань оцінки майна та оцінки земель (щодо розширення доступу до професії оцінювача).
Законопроектом (№11434) пропонується розширити доступ до професії оцінювача шляхом виключення із чинних законів з питань оцінки положень щодо необхідності проходження стажування та отримання позитивної рекомендації його керівника для здобуття кваліфікації оцінювача.
З огляду на те, що законопроект має технічний характер, комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу та в цілому.
Вл. інф.