Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вважає, що потребує доопрацювання проект закону про внесення змін до Податкового кодексу (щодо соціальної функції користування надрами країни).
Законопроектом (№11294) передбачається внесення змін до статей 263, 258 та 264 Податкового кодексу, які встановлюють ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин, рентної плати за видобуток нафти, природного газу і газового конденсату тощо.
Проектом пропонується збільшити ставки плати за користування надрами у 1,5—17,2 разу для компенсації списання значних сум безнадійних податкових боргів, підвищення соціальних стандартів життя в країні та забезпечення населення, зокрема молодих сімей, доступним житлом.
Члени комітету висловили низку зауважень і пропозицій до законопроекту. Зокрема, було зазначено, що автором не надано обґрунтувань щодо збільшення розмірів ставок для різних видів корисних копалин. Також не надано детального економічного аналізу щодо збільшення цих ставок на попит по кожному виду корисних копалин та наслідків від їх збільшення. Зміни запропоновано внести по аналогії з країнами, які мають інші економічні умови їх формування та інше законодавство.
Народні депутати вважають, що ідея приведення розмірів плати за користування надрами і рентної плати за видобуток нафти, природного газу і газового конденсату у відповідність до реальних умов господарювання заслуговує на підтримку. Однак недоліки, що містить законопроект, унеможливлюють прийняття його у запропонованій редакції.
Вл. інф.