Ще тільки прокидався від сну осінній Київ, як наша невеличка група уже завантажила авто новенькими книгами і вирушила на славну Черкащину. Ці книги на звернення Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України як подарунок древньому Чигирину надали Національна спілка письменників України, видавництво «Наукова думка» та Інститут історії України НАН України. Подарунок — до 500-ліття гетьманської столиці.

У поїздку до Чигирина вирушили: член президії Національної академії наук України академік С. Комісаренко, письменник В. Женченко, директор Інституту репродуктивної медицини, професор Ф. Дахно та директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Б. Пономаренко. Окрім відвідання Богданової столиці, у планах була презентація виставки творів київських митців — вихідців з Черкащини. Виставку представлено у Черкаському художньому музеї на честь українського козацтва.

Саме біля Черкас засяяло сонечко. Їхали через Черкаську греблю, милувалися заплавами Дніпра і не приховували захвату від мальовничої природи та очікування зустрічі з нащадками лицарів козацтва, які чотириста років тому боролися за волю, віру і рідну землю.

У Черкаській облраді нас зустріли її голова В. Черняк та його заступник В. Касьян. Розповіли, що наступного року Черкаська область відзначатиме своє 60-ліття, готується до 200-річного ювілею Кобзаря і щиро запрошує своїх дітей та усіх поважних гостей відвідати область. Бо земля, освячена генієм Шевченка та Хмельницького, мусить виконувати і таки виконує високу об’єднавчу місію в українському суспільстві.

А далі — сивий Чигирин, де з високої гори кликав до волі стрімко піднятою булавою Богдан Хмельницький. Невеличке ошатне місто, добре озеленене, зустріло кількома гарними храмами та рівними вулицями. Біля музейного комплексу нас чекали заступник голови районної адміністрації В. Півторак, співробітники музею, учнівська молодь. Академік Сергій Комісаренко привітав усіх з ювілеєм Чигирина і вручив від імені НАН України та Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті вагому підбірку академічних і енциклопедичних книг. Поет Віктор Женченко також від імені Спілки письменників України вручив близько двохсот книжок.

Борис Пономаренко коротко поінформував про діяльність Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України. Недавно разом з місцевими органами влади було проведено чудовий захід у селі Шевченковому, який завершився духовними піснями у виконанні народного хору ім. Г. Верьовки. Диригував хором хранитель української народної пісні Анатолій Авдієвський. Бібліотека села також поповнилася, а музейний комплекс отримав благодійну фінансову допомогу на подальший розвиток.

Б. Пономаренко запропонував учнівській молоді району взяти участь у щорічному всеукраїнському конкурсі молодих істориків «Врятувати від забуття».

Ми оглянули Музей Богдана Хмельницького, палац і подвір’я гетьмана, помолилися у храмі Петра і Павла та щиро подякували господарям за їхні зусилля, спрямовані на збереження й відновлення слави давньої козацької столиці.

А через півтори години вже були в Черкаському художньому музеї. Приміщення ще реставрують, але численні відвідувачі та три (одночасно!) художні виставки свідчили про активне духовне життя. Нас запросили до кімнати, де вже була готова до відкриття експозиція. Заступник голови Черкаської облради В. Касьян зазначив, що цей захід проводять у рамках угоди про співпрацю області та Черкаського земляцтва у Києві «Шевченків край», а їй передувала виставка черкаських митців у «золотій залі» столичного будинку Українського фонду культури.

С. Комісаренко оголосив про відкриття виставки.

Б. Пономаренко подякував керівникам області за активну співпрацю із земляцькою організацією «Черкаських киян», якою нині керує Герой України П. Шилюк, а потім представив заслуженого художника України Леонілу Стебловську — організатора невеличкої групи митців, авторів виставлених робіт. Ця талановита жінка познайомила присутніх з колегами — авторами чудових творів.

Цей день зблизив нас, поріднив та ще раз нагадав, до якого мудрого, доброго і талановитого народу ми маємо честь належати.

Борис ПОНОМАРЕНКО, директор виконавчої дирекції Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України, народний депутат 2-го скликання.