Комітет Верховної Ради з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поширення дії угод про розподіл продукції на інші види діяльності».
Законопроект (№11319) спрямований на поширення дії угод про розподіл продукції та визначення чітких засад застосування цього механізму в сільському господарстві. Зокрема, це стосується укладення та виконання угод про розподіл продукції саме в аграрному секторі.
Так, проектом пропонується внести до сфери дії угод про розподіл продукції визначення сільськогосподарської продукції згідно із Законом «Про державну підтримку сільського господарства України», визначити особливості укладення аграрних угод про розподіл продукції. Крім того, документом уточнюється перелік обов’язкових даних та інформації, що має містити заява учасника конкурсу на укладення аграрних угод про розподіл продукції, та визначаються умови обмеження, тимчасової заборони на право користування земельною ділянкою для аграрних угод про розподіл продукції тощо.
Проект передбачає внесення змін до Земельного кодексу з метою регулювання земельних відносин для цілей аграрних УРП, зокрема, повноваження щодо надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності чітко закріплюються за Кабінетом Міністрів. Крім того, згідно з документом, необхідно обов’язково набути права користування земельною ділянкою виключно на конкурентних засадах шляхом проведення відкритого конкурсу відповідно до законодавства.
Також законопроектом передбачається проведення обов’язкової державної реєстрації прав користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення на умовах УРП, що відповідає загальним принципам державного контролю за майновими правами на земельні ресурси.
Вл. інф.