За незаконну торгівлю цигарками продавця, який реалізовував товар у центрі Донецька, суд оштрафував на 850 гривень. Крім того, весь товар на точці вилучено. Такий підсумок розгляду звернення активістів громадського руху «Донецьк без тютюнового диму», які привернули увагу до нелегального бізнесу в обласному центрі.

«Голос України» розповідав («Реклама тютюну зникла з вулиць, тим часом підлітків спокушають цигарками поштучно», 19 вересня 2012 р.), що громадські активісти розпочали моніторинг дотримання антитютюнового законодавства. Найбільшою зухвалістю відзначилися продавці контрабандних цигарок без українських акцизів та написів українською. Зокрема, таку точку, де продавали цигарки поштучно, у тому числі — неповнолітнім, виявили поблизу автостанції «Критий ринок». Активісти викликали міліцію для фіксації порушень. Правоохоронці склали протокол і направили його до суду. Тепер оштрафований продавець не з’являється в ятці. Замість нього торгує напарник. Але точка нікуди не зникла.

— Незаконна торгівля триває, ми регулярно фотографуємо це й пишемо запити. Наприклад, до ДАІ написали, що ятка розташована на проїжджій частині. Отримали відповідь, що названі факти справді мають місце. Проте все закінчилося тим, що ДАІ... надіслала інформацію заступнику міського голови, відповідальному за торгівлю, — розповіла керівник проекту «Донецьк без тютюнового диму» Тетяна Дурнєва.

«На АС «Критий ринок» на вказаній ділянці за рахунок проїжджої частини та частково пішохідного тротуару влаштована торговельна палатка із продажу тютюнових виробів та пересувний торговельний пункт із приготування та реалізації кавових напоїв. Під час перевірки зазначених торговельних об’єктів на місцях знаходилися реалізатори, які правовстановлюючих документів, що дозволяють торговельну діяльність на вказаному місці, не надали. Реалізація зазначених виробів здійснюється із проїжджої частини, що створює додаткову інтенсивність пішоходів на вказаній ділянці, спричиняє перешкоди в русі громадського транспорту, який виїжджає з автостанції, обмежує видимість учасників дорожнього руху», — йдеться у відповіді міського управління ДАІ.

В управлінні вважають, що міська влада має заборонити торгівлю в названому місці. Але парадокс у тому, що дозволів на розміщення об’єктів торгівлі ніхто не видавав. Такі неіснуючі на папері об’єкти торгівлі — найбільші порушники антитютюнового законодавства. А от підсумки громадського моніторингу 55 легальних місць продажу сигарет свідчать: закон щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів таки виконується. У цілому в прикасових зонах, у приміщеннях магазинів і на зовнішніх вітринах не було помічено рекламу тютюнових виробів. Здебільшого місця, раніше зайняті рекламою, залишилися порожніми. У 40 відсотках випадків там тепер розміщені плакати із зображенням фігур чи кольорів, але без згадки про назву конкретних тютюнових брендів. У 15 відсотках випадків рекламу сигарет замінено на рекламу інших товарів — води, шоколаду тощо.

Громадські активісти також відзначають, що цінники на пачках розміщені таким чином, що не перекривають попереджувальні написи про шкоду куріння. Наступного року учасники проекту збираються провести повторний і ширший моніторинг, включивши до нього не лише місця торгівлі, а й дискотеки, концерти, фестивалі, заклади громадського харчування тощо. Законослухняність продавців можна пояснити високими фінансовими санкціями: за порушення закону суб’єкта господарювання можуть оштрафувати на суму від 30 до 50 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому носії.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.