Однією з великих угод, укладених останнім часом «кримським урядом», став продаж активів Російського національного комерційного банку (РНКБ), який з початку анексії Криму виконував функції основної фінансової установи. Через нього здійснюються всі платежі працівникам бюджетної сфери і основні виплати.

Зараз кримська мережа РНКБ нараховує понад 300 відділень. На 1 січня цього року обсяг залучених коштів становить майже 25 млрд. руб.

Банк, що його придбали за «сірими» схемами, чомусь через підприємство «Вода Криму» торік у березні було продано нещодавно маловідомій фірмі із Санкт-Петербурга.

За даними Центру журналістських розслідувань, покупцем РНКБ в умовах секторальних санкцій стало ТОВ «Комплексні енергетичні рішення», яке є головним підприємством холдингу ВАТ «Керуюча компанія «Комплексні енергетичні рішення».

Як повідомляють офіційні джерела, «КЕР» придбало 100% акцій ЗАТ «РНКБ-Холдинг», якому належало 99,99997% акцій банку. Сума угоди, що одержала схвалення центробанку Росії, не розголошується. Про «вагу» покупця можемо судити за доступними даними 2013 року: виручка цього підприємства за 2013 рік становить 8,9 мільярда рублів, а прибуток — 704 мільйони, тобто приблизно 20 мільйонів доларів.

Групу компаній «КЕР» було сформовано 2006 року в Санкт-Петербурзі, і вона об’єднує спільне російсько-французьке підприємство та п’ять російських, що займаються електроенергетикою, теплопостачанням і дорожньою інфраструктурою.

На думку експертів, продаж РНКБ — логічний крок з боку влади.

— Унітарна форма власності для банків нехарактерна. Влада Криму виступила лише проміжною ланкою на перехідний період, оскільки ніхто не був впевнений, що Крим надовго залишиться в складі Росії, — зазначає директор аналітичного департаменту інвесткомпанії QB Fіnance Дмитро Кіпа.

За інформацією газети «Коммерсант», жодна велика російська компанія не буде ризикувати своєю репутацією, щоб стати власником кримського банку, через побоювання санкцій.

У свою чергу, «глава Криму» Сергій Аксьонов також говорить, що рішення про продаж Російського національного комерційного банку обумовлене тим, що у жодного із кримських підприємств немає можливості займатися банківським бізнесом.

Нині на півострові працюють 29 банків з більш як 500 відділеннями. Це, певна річ, далеко не найтоповіші фінустанови. Тому багато підприємців сподіваються на прихід сюди двох-трьох справжніх важковаговиків банківської системи.

Однак, як заявив на прес-конференції в Сімферополі заступник голови комітету Держдуми з фінансових ринків Анатолій Аксаков, змусити великі фінустанови Росії яким чином зайти до Криму через міжнародні санкції «практично неможливо».

Мабуть, тепер сподівання росіян спрямовані на те, що, завівши до Криму групу компаній «КЕР», вийде розв’язати відразу кілька проблем. Особливо енергетичну та постачальну.

На думку аналітика Центру журналістських розслідувань Ганни Закорецької, непрямим підтвердженням цього служать майже річні «гойдалки» пошуку основного претендента на будівництво транспортного переходу між Кримом і Кубанню.

— У цій схемі бракувало важливої ланки — потрібна була фінансова складова, яка дозволить мінімізувати ризики обороту капіталу в окупаційно-санкційних умовах. Вона, можливо, і створить ґрунт для приходу хоча б «сірого» капіталу, із прихованням його реальних джерел і бенефіціарів. А вже напрацьовані зв’язки з іноземними постачальниками дадуть змогу надалі їх без великих зусиль приховувати у конгломераті із придбаною банківською структурою «офшорної зони», — відзначає Закорецька.

Тож продаж банку, на перший погляд, звичайна угода у фінансових колах, отримує, проте, нове звучання. Багато хто із експертів вважають, що тим самим шукаються шляхи для того, щоб кримські підприємства могли «проганяти кошти» повз санкційні списки.

Зокрема, йдеться про відкриття найближчим часом якогось центру обробки транзакцій, що дає змогу проводити фінансові операції через Vіsa і Mastercard в обхід санкцій. Його створення посилено анонсують і говорять, щоправда без деталізації, що відкриється він уже у квітні цього року.

 

Крим.

На знімку: відділення банку РНКБ у Сімферополі.

Фото автора.