ПОСТАНОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

До Центральної виборчої комісії 18 жовтня 2012 року надійшла заява уповноваженої особи Партії регіонів в одномандатному виборчому окрузі № 221 Панчик Тетяни Іванівни із повідомленням про встановлення судом при розгляді виборчого спору факту порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України» (далі - Закон) партією Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна».
У заяві суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію оголосити попередження суб’єкту виборчого процесу - партії Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна» за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації.
Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.
Постановою Центральної виборчої комісії від 17 серпня 2012 року № 472 зареєстровано кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку партії Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна», у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Згідно з частиною першою статті 70 Закону партія, кандидати у народні депутати України від якої зареєстровані у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у народні депутати України мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.
Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах. Кандидати у народні депутати України, зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється (частина шоста статті 68 Закону).
Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 жовтня 2012 року в адміністративній справі № 2а-14026/12/2670 встановлено, що партією Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна» порушено частину шосту статті 68 Закону, оскільки нею не надано доказів щодо використання коштів з виборчого фонду партії для оплати за розміщення політичної реклами із зображенням кандидата у народні депутати України Івана Матієшина на білборді на вулиці Кутузова в місті Києві після 30 вересня 2012 року.
Вказаним рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва визнано протиправними дії партії Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна» та зобов’язано партію припинити розміщення політичної реклами на білборді на вулиці Кутузова в місті Києві.
Особливості провадження у справах щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу визначено статтею 175 Кодексу адміністративного судочинства України.
Відповідно до частини третьої статті 177 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених статтями 172 - 175 цього Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.
Зазначена постанова Окружного адміністративного суду міста Києва, згідно із відміткою у ній, набрала законної сили 17 жовтня 2012 року.
За змістом частини п’ятої статті 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.
Частиною першою статті 61 Закону встановлено, що Центральна виборча комісія приймає рішення про попередження партії, кандидати у депутати від якої включені до виборчого списку партії, або окремому кандидату у депутати.
Пунктом 3 частини другої статті 61 Закону визначено, що попередження оголошується у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту використання кандидатом у депутати, партією при фінансуванні передвиборної агітації, крім коштів виборчого фонду, інших коштів.
Попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії (частина третя статті 61 Закону).
Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення партії Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна» попередження за використання інших коштів, крім коштів виборчого фонду, при фінансуванні передвиборної агітації, з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.
Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої - третьої, шостої статті 61, частини шостої статті 68, Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись статтями 11 - 13, частиною п’ятою статті 14, частинами п’ятою, шостою статті 15 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», Центральна виборча комісія постановляє:
1. Оголосити партії Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна» попередження за використання інших коштів, крім коштів виборчого фонду, при фінансуванні передвиборної агітації.
2. Копії цієї постанови надати представнику партії Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна» у Центральній виборчій комісії та уповноваженій особі Партії регіонів в одномандатному виборчому окрузі № 221 Панчик Т. І.
3. Цю постанову оприлюднити в газетах «Голос України», «Урядовий кур’єр» та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Голова Центральної виборчої комісії В. ШАПОВАЛ.
м. Київ,
20 жовтня 2012 року. 
№ 1782.