Профспілка працівників вугільної промисловості України позитивно оцінює прийнятий у вівторок Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» стосовно збільшення витрат на технічне переоснащення та охорону праці на вуглевидобувних підприємствах». За словами лідера профспілки народного депутата України Віктора Турманова, бюджет вугільної галузі додатково збільшено на 
1 мільярд 510 мільйонів гривень. Із яких 1 мільярд 450 мільйонів гривень буде спрямовано на технічне переоснащення державних шахт, а 60 мільйонів — на заходи із безпеки праці на цих вугільних підприємствах.
«Набуття чинності цим законом дасть змогу проводити подальше технічне переоснащення вуглевидобувних підприємств, що призведе до поетапного збільшення обсягів вуглевидобутку вітчизняними шахтами, а також дасть можливість забезпечити працівників вуглепрому засобами індивідуального захисту та оснастити підприємства галузі засобами колективного захисту», — відзначив депутат.
«Голос України» не раз писав про критичну ситуацію, яка склалася на деяких шахтах через відсутність нових лав та грошей на їх оснащення. Профспілкові лідери також привертали увагу до цієї проблеми. Тепер з’явилася надія на те, що всі гірники будуть забезпечені роботою.
«У 2013 році видобуток державних шахт планується на рівні 25 мільйонів тонн вугілля. Для досягнення цієї мети потрібно мати від 150 до 160 діючих лав зі збільшенням навантаження на очисні вибої. Але це неможливо без коштів на підготовку нових лав та впровадження нового обладнання і ремонту зношеної техніки, — підкреслив Віктор Турманов. — Також непроста ситуація склалася на окремих державних шахтах із забезпеченням гірників засобами індивідуального і колективного захисту, що прямо впливає на безпеку проведення підземних робіт. Додаткові кошти дадуть змогу придбати комплекти спецодягу і спецвзуття, саморятівники, респіратори, фільтри до них тощо, а також впроваджувати на підприємствах сучасні засоби контролю за параметрами шахтної атмосфери і систем дегазації.
Це не перше збільшення бюджету вугільної галузі цього року. Раніше парламент проголосував за зміни до закону про державний бюджет, згідно з якими 1,2 мільярда гривень було спрямовано на державну підтримку вуглевидобувних підприємств для часткового покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції. Крім того,  на капітальне будівництво і технічне переоснащення шахт цього року додатково виділили з бюджету 2,2 мільярда гривень. А у вересні бюджет вугільної галузі було збільшено на 2,1 мільярда гривень. Ці кошти спрямують на безперебійну стовідсоткову виплату зарплат гірникам та оплату електроенергії підприємствами.
Донецька область.