Кожен приходить у цей світ із певною місією. Ми все життя намагаємося знайти своє призначення. Не всім це вдається одразу. Тринадцять років тому проблема пошуку постала і перед Надією Метелищенко, відвідувачкою філії №1 Дружківської бібліотеки.

— Усе життя я прожила в маленькому містечку. Працювала в Будинку культури та творчості (це єдине місце у Дружківці для культпрацівників). Але міська влада передала наш будинок у приватну власність, і я залишилася без робочого місця, без натхнення, без радощів у житті, — пригадує співрозмовниця.

Допомогу отримала несподівано. Дізналася, що в міській бібліотеці є мережа Інтернет. З’явилась ідея створення веб-сайту для організації урочистих заходів. «Я не вміла користуватися Інтернетом, і дівчата-консультанти показали, як створити власний сайт, завантажити потрібну інформацію, знайти важливі дані та файли. Так почалася моя кар’єра ведучої свят. Це невеликі гроші, і я далеко не бізнес-вумен, але задоволення, яке отримую від роботи, робить мене щасливою. Від усієї душі дякую працівникам та керівництву бібліотеки за розуміння та тепле ставлення. Тут я отримала новий шанс у житті, нове дихання», — захоплено розповідає Надія.

Може, років десять тому її доля ще довго залишалася би невирішеною. Але ХХІ сторіччя забезпечило людству комфорт у всіх сферах життя. Працюєш, спілкуєшся з друзями, навіть їси, не відходячи від комп’ютера. Аll іnclusіve (усе включено), як сказали б американці. Технічна революція охопила кожен квадратний метр земної кулі.

Бібліотеки — не виняток. Місце, куди колись приходили тільки для того, аби взяти книжки, тепер відповідає всім стандартам сучасності. Бібліотека другого тисячоліття — це, перш за все, якісне обслуговування, надсучасне технічне обладнання, миттєвий доступ до мережі Інтернет, зв’язок із закордонними книгозбірнями, зручний пошук інформації.

Тих, хто приходить до бібліотеки заради користування інтернет-ресурсами, щороку більшає, тому доступ до Всесвітньої мережі став невід’ємною складовою бібліотечного сервісу. Не перший рік бібліотеки області плідно співпрацюють із програмою «Бібліоміст». Перемогу в конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до мережі Інтернет» здобули 14 бібліотечних систем (далі ЦБС). Бібліотеки отримали сучасної техніки на суму близько 

1 мільйона гривень. На ярмарку інноваційних послуг у Києві в 2011—2012 роках у межах програми «Бібліоміст» свій досвід успішно представили шість бібліотек області. А в 2010 році за програмою «Бібліоміст» за фінансової підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (ІREX) відкрито регіональний тренінговий центр для навчання бібліотекарів та користувачів бібліотеки.

За прикладом головної книгозбірні області інші бібліотеки також активно впроваджують інноваційні технології, що значно підвищує популярність цих закладів культури. Своїми враженнями від роботи модернізованої ЦБС поділилася Тетяна Романченко, директор Дружківської міської центральної бібліотеки ім. Лесі Українки:

— Уже рік наша бібліотека є осередком безплатного вільного доступу до вітчизняних і світових інформаційних ресурсів. Центр обладнаний трьома комп’ютерами, принтером та сканером. Інтернет-центр — структурний підрозділом бібліотеки, що забезпечує розширення інформаційного простору для населення та наших співробітників. Користувачі одразу відчули переваги нової послуги: замість багатоденного пошуку та перегляду інформації в читальному залі — миттєвий результат у вигляді електронної книги. Для відвідувачів Інтернет став незамінною послугою. Хтось знайшов у мережі справжнє кохання, хтось — роботу, а декому вона врятувала життя.

В однієї із читачок бібліотеки, Тетяни Вальтер, прогресувала катаракта. Працівники бібліотеки допомогли пані Тетяні знайти контакти офтальмологічної клініки в Одесі. Тепер після успішної операції читачка має гарний зір та надію на щасливу старість.

— Завдяки новим можливостям мешканці села Іванівка Краматорського району спілкуються з родичами та друзями за кордоном через програму Skype, — підкреслює Карина Григорян, директор бібліотеки-філії №9 імені М. Коцюбинського Краматорської ЦБС. — Наші читачі задовольняють не лише культурний та освітній голод, а й вирішують гострі суспільні проблеми. Інтернет став у нагоді й молодим користувачам, і старшому поколінню. Так, знайти роботу в Краматорську стало набагато легше: треба лише зареєструватися на спеціальному сайті, у призначений час прибути на місце зустрічі.

Стіни маленької бібліотеки, розташованої у віддаленому селищі, широко розсунулися, і тепер кожен має ту саму інформацію, що й користувачі з великих міст. Окремо тут відзначають співпрацю з депутатом міськради Віктором Олешком. За його сприяння навесні в бібліотеці замінили опалювальний котел. Щомісяця у читальній залі мешканці зустрічаються з депутатом, обговорюють злободенні питання селища.

А ходити до бібліотеки тепер стало модно!

Марина Соколенко.

Донецька область.

Коментар 

Олена Соколова, завідувачка науково-методичного відділу Донецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Крупської:

— Наш заклад постійно вивчає читацькі інтереси, досліджує попит на бібліотечні продукти і послуги бібліотечної галузі. Завдяки проектній діяльності в нас працюють інформаційні центри: «Вікно в Америку», «Русский центр», Канадсько-український бібліотечний центр. Фахівці формують «Електронну бібліотеку Донеччини», де є повні тексти друкованих творів авторів Донецького краю, періодичних краєзнавчих видань. Активно співпрацюємо з відвідувачами, громадськими організаціями міста та області. Нещодавно запровадили послугу «Електронне замовлення», завдяки їй, пройшовши попередню реєстрацію, можна зробити замовлення на необхідні документи, не виходячи з дому.

Фото надані  Дружківською міською центральною  бібліотекою  ім. Лесі Українки.