Підприємство з виробництва вітроенергетичних установок Fuhrlander FL2500 відкрилося у Краматорську (Донецька область). Засноване на базі Краматорського заводу важкого верстатобудування воно є поки що єдиним в Україні, яке виробляє вітроенергетичні установки мультимегаватного класу. Вітрогенератор моделі номінальною потужністю 2,5 МВт має діаметр ротору 100 метрів. Установка працює за мінімальної пускової швидкості вітру 3,5 метра за секунду та максимально допустимої у 25 метрів за секунду, діапазон температур — від мінус 20 до плюс 40 градусів.

Сучасне високотехнологічне підприємство може забезпечити випуск 200 вітроенергоустановок (ВЕУ) на рік. Вищу освіту мають 98 відсотків зі 150 працівників підприємства. Подальший кадровий приріст планується на рівні 30—50 спеціалістів на рік. До них слід додати й робочі місця по всій країні, які створюються на період будівництва фундаментів і монтажу вітроустановок. Як повідомили в ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі», інвестиції до економіки регіону в разі встановлення одного вітрогенератора становлять понад 3 мільйони євро.

Наразі ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» поставляє вітроустановки по всій Україні. У Безіменному на узбережжі Азовського моря вже встановлено 23 такі вітрові агрегати, які виробляють «зелену» електроенергію. Передбачається, що в 2014 році їхня кількість зросте до 43. П’ятнадцять установок працюють у Миколаївській області.

Директор компанії Владислав Загудаєв вважає, що інноваційне виробництво у Краматорську відкриває також новий перспективний етап у виробництві ВЕУ. Новинкою 2013 року стане 3-мегаватна турбіна — завтрашній день вітрогенераторів. Нині завершується розробка проекту нової турбіни, де локалізація виробництва компонентів закладається вже на стадії проектування. Окрім виробництва вітрогенераторів, компанія бере на себе гарантії їхньої надійної експлуатації строком до двадцяти років. З цією метою у Краматорську створюється сучасний диспетчерський центр, з якого здійснюватиметься дистанційний контроль роботи генеруючих потужностей. У разі потреби для ремонту установок з цього диспетчерського центру управління буде задіяно сили сервісу по всій країні.

Розвиток вітроенергетики може дати поштовх розвитку вітчизняної машинобудівної галузі. Сьогодні виробничий потенціал українських підприємств дає змогу виробляти щонайменше 30 відсотків (у вартісному вираженні) усіх складових вітроенергетичної установки. А в разі додаткових інвестицій у виробництво рівень вітчизняної складової можливо довести до 70 відсотків. Це дасть змогу диверсифікувати вітчизняне виробництво енергогенеруючого устаткування та збільшити частку «зеленої енергії» в енергетичному балансі країни.

Донецька область.

Фото з архіву «Голосу України».