Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроект про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012—2016 роки.
Проект (реєстр. №11046) розроблено з метою подальшого поліпшення епідемічної ситуації в напрямі зменшення загальної кількості хворих на туберкульоз, зниження захворюваності та смертності від туберкульозу та ко-інфекції ТВ/ВІЛ.
Програма передбачає створення у всіх 27 регіонах України відділень для лікування хворих на туберкульоз, щодо яких судом ухвалено рішення про примусову госпіталізацію, відділення для лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз, а також відділення для надання паліативної допомоги хворим на туберкульоз.
Під час обговорення документа зазначалося, що фінансове забезпечення програми здійснюватиметься в межах видатків, що передбачаються в держбюджеті, за рахунок коштів місцевих бюджетів, коштів гранту Глобального фонду, інших джерел.
Під час засідання наголошувалося також, що, за прогнозами Міністерства охорони здоров’я України, реалізація заходів проекту програми дасть змогу до 2016 року поліпшити епідемічну ситуацію, знизити рівень захворюваності на туберкульоз на 5 відсотків та смертність від нього на 10 відсотків, зменшити темпи поширення мультирезистентного туберкульозу, забезпечити рівний доступ населення до якісних послуг із профілактики, діагностики та лікування хвороби.
Нині Україна посідає сумне друге місце після Російської Федерації серед країн Європейського регіону за показниками захворюваності на туберкульоз. У 2011 році показники захворюваності на туберкульоз, поширеності та смертності від нього становили 67,2; 155,3 і 15,3 випадку на 100 тисяч населення відповідно. Також у країні реєструють випадки майже невиліковного туберкульозу з розширеною медикаментозною резистентністю, кількість яких стрімко збільшується.
Загальний обсяг фінансування протитуберкульозної програми на 2012—2016 роки становить 1 млрд. 830 млн. 800 тис. гривень, у тому числі кошти держбюджету — 1 млрд. 236 млн. 500 тис. гривень, кошти Глобального фонду — 592 млн. 300 тис. гривень, інші джерела — 2 млн. гривень.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.