Про те, що рослини мають енергію, про електричні поля та інші цікаві фізичні явища дев’ятикласник Дубенської ЗОШ №1 Максим Бірч дізнався від свого дідуся. Потім з Інтернету довідався про електроенергетичну властивість картоплі. Тож вирішив спробувати добути з неї енергію.
— Мій експеримент не складний, — розповідає юний дослідник. — Для цього потрібно десять картоплин, вольтметр, десять цвяшків з проводами. Цвяшки встромляємо в картоплини, проводи приєднуємо послідовним зв’язком до вольтметра, створюємо у такий спосіб замкнене коло і (показує на табло) маємо 3,26 вольта. Буде більше картоплин — матимемо більше напруги. Використав енергію на ділі: ялинкова гірлянда з декількох малих лампочок світилася всю ніч. Тепер вдосконалюю систему, щоб отримати постійну енергію та конкретно визначити, скільки саме картоплі потрібно для повного зарядження мобільного телефону.
Максим Бірч вважає, що більш масштабне видобування напруги з картоплі можна застосовувати у побутовій сфері. При цьому бульби не втрачатимуть своїх харчових якостей. Можливо, ця ідея зацікавить фермерів, які вирощують картоплю, щоб частину її пускати на видобуток електроенергії.
Свої досліди з картоплею Максим Бірч продемонстрував нещодавно на «Науковому пікніку» у Дубні. Крім того, зробив оригінальний акумулятор з десяти копійок з використанням оцту. Цей нехитрий пристрій може давати необхідну енергію для міні-лампочки.
 
Млинів 
Рівненської області.
Фото автора.
 Максим Бірч демонструє експеримент з картоплею.

Кілька картоплин — і на вольтметрі вже 2,83 В.