Комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Податкового кодексу (щодо зміни ставок деяких податків і зборів).
На засіданні комітету було розглянуто два проекти законів: про внесення змін до Податкового кодексу (щодо зміни ставок деяких податків і зборів) (№10687), внесений народним депутатом Віталієм Хомутинніком (Партія регіонів), та про внесення змін до Податкового кодексу (щодо перегляду ставок деяких податків і зборів на рівень інфляції) (№10687-1), поданий народним депутатом Павлом Климцем (Партія регіонів).
Документами передбачається провести, враховуючи сфери застосування податків і зборів, індексацію з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін (щодо окремих ставок акцизного податку, ставок збору за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічного податку, податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, та ставок збору за користування радіочастотним ресурсом України). Також передбачити індексацію з урахуванням прогнозного індексу цін виробників промислової продукції (щодо ставок плати за користування надрами для видобування корисних копалин, за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, ставок збору за спеціальне використання води та за спеціальне використання лісових ресурсів). Крім того, запропоновано розмір ставок акцизного податку на нафтопродукти та автомобілі змінити з євро на гривні, оскільки індекси споживчих цін визначаються до показників у національній валюті.
За підсумками обговорення члени комітету підтримали законопроект №10687. Народні депутати вважають, що прийняття цього документа дозволить забезпечити відповідність розмірів ставок податків і зборів інфляційним процесам в економіці та надасть можливість отримати заплановані надходження до державного бюджету.
На засіданні також зазначалося, що у зв’язку зі змінами, прийнятими Верховною Радою 24 травня цього року, з першого січня наступного року буде запроваджено новий підхід оподаткування платою за користування надрами для видобування корисних копалин виходячи з її вартісної величини та встановлення ставок у відсоткових показниках, а не в абсолютних величинах. Зазначене положення не потребує щорічної індексації ставок. Тому, вважають парламентарії, під час доопрацювання проекту до другого читання треба виключити зміни щодо індексації ставок плати за користування надрами для видобування корисних копалин.
Вл. інф.