Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку природно-заповідної справи.

Законопроект спрямований на вдосконалення правового регулювання відносин, що виникають у процесі формування та функціонування територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Це, зокрема, стосується питань відшкодування шкоди, уточнення повноважень органів виконавчої влади у цій сфері та засобів збереження територій і об’єктів природно-заповідного фонду, коригування їх класифікації та приписів з питань загального й спеціального використання природних ресурсів тощо.

Відповідні зміни пропонується внести до Земельного кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, законів «Про природно-заповідний фонд України», «Про тваринний світ», «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів».

Зокрема, передбачається встановити спрощений порядок створення об’єктів ПЗФ на землях державної власності та удосконалити порядки відведення ділянок для його установ і оформлення документів, що посвідчують право на постійне користування на передану їм землю. Згідно із документом, єдиний порядок розроблення та узгодження проекту створення нових установ ПЗФ, зміни їх меж чи скасування статусу розробляється та затверджується Міністерством екології та природних ресурсів. Також пропонується встановити, що установи ПЗФ під час надання їм ділянок у постійне користування за рахунок сільськогосподарських, лісогосподарських земель та інших угідь, які є державною власністю, звільняються від відшкодування збитків. Передбачається розроблення та затвердження Кабінетом Міністрів єдиного порядку видачі дозволів та визначення лімітів спеціального використання природних ресурсів у межах територій ПЗФ тощо.

Вл. інф.

Зауваження

На думку фахівців Міністерства юстиції, території та об’єкти ПЗФ не можуть використовуватись у господарських цілях (статті 3 та 61 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища» та стаття 7 Закону «Про природно-заповідний фонд України»). Крім того, не узгоджується із чинним законодавством норма стосовно регулювання чисельності диких тварин. Також потребують доопрацювання запропоновані зміни до статті 157 Земельного кодексу стосовно відшкодування збитків землекористувачам та зміни до статті 20 Закону «Про природно-заповідний фонд України».

Пропозиції

 

Державне агентство рибного господарства пропонує виокремити водні біоресурси з природних ресурсів спеціального використання.

Національна академія аграрних наук зазначає, що законопроект потребує міжвідомчого врегулювання окремих питань, зокрема доцільності передачі об’єктів ПЗФ загальнодержавного значення у неіснуючий орган виконавчої влади.