Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів щодо регулювання діяльності суб’єктів господарювання у сфері комунальних послуг.

На засіданні комітету розглядалися два законопроекти — про внесення змін до деяких законів щодо регулювання діяльності суб’єктів господарювання у сфері комунальних послуг (№10368), поданий народним депутатом Ігорем Глущенком (Партія регіонів), та про внесення змін до деяких законів щодо повноважень Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (№11030), поданий Кабінетом Міністрів.
Народні обранці зазначали, що мета обох документів — удосконалення системи стимулювання інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, ліцензування, яку здійснює комісія. Зокрема, забезпечуватиметься оновлення виробничої бази та зниження енергоємності виробництва у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, а також прогнозована та прозора процедура встановлення комісією тарифів для суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках у сфері теплопостачання і централізованого водопостачання та водовідведення. Крім того, залучатимуть інвесторів та використовуватимуть у повному обсязі внутрішні інвестиційні можливості тепло-, водопостачальних підприємств, забезпечуватимуть додержання дисципліни енергопостачання та поліпшення розрахунків за спожиті енергоносії. Все це, за словами парламентаріїв, дасть змогу стабілізувати функціонування підприємств житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу країни.
Законопроектами пропонується внести зміни до законів «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання» та «Про питну воду та питне водопостачання» та проектом №11030 до Закону «Про житлово-комунальні послуги».
Члени комітету за результатами розгляду зазначили, що законопроект №10368 потребує суттєвого доопрацювання і рішення стосовно доцільності прийняття проекту повинно врахувати відповідний висновок уряду.
Народні депутати підтримали проект №11030 та вважають, що його треба розглядати одночасно із законопроектом №10368, оскільки ними пропонуються аналогічні зміни до одних і тих самих статей законів.
Вл. інф.