Учора в рамках конференції «ІV Київська міжнародна модель ООН» відкрилась сесія на тему: «Співпраця правоохоронних органів України з Організацією Об’єднаних Націй», яка триватиме до 28 вересня. Організатори — Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, громадська організація «Всеукраїнська асамблея молоді», студентський парламент Київського національного університету імені Т. Шевченка та Представництво ООН в Україні.

Відкриваючи сесію, голова профільного комітету Віктор Швець зазначив, що серед актуальних питань сьогодення найважливішим є захист конституційних прав і свобод людини. Це також пріоритетний напрям діяльності правоохоронних органів нашої країни.
Основною загрозою для прав людини парламентарій назвав злочинність. 
Сьогодні, на думку народного депутата, планувати попередження злочинності потрібно комплексно, і це має здійснюватися не тільки правоохоронними органами, а й службами охорони здоров’я, освіти, сільського господарства тощо. Крім того, протидія корупції має забезпечуватися належною нормативно-правовою базою.
Як повідомив В. Швець, за часів незалежності Україною прийнято понад 70 міжнародних договорів із співпраці з іншими країнами світу у сфері правоохоронної діяльності. Зокрема, профільний парламентський комітет бере активну участь у вивченні нормативної бази з цієї проблематики та проводить конференції, слухання, круглі столи тощо. Приміром, минулого року комітет провів слухання: «Про реформування системи органів МВС та впровадження європейських стандартів» та «Надання невідкладної допомоги при ДТП та «безпечна дорога» як елементи забезпечення безпеки дорожнього руху». Крім того, в рамках третьої міжнародної моделі ООН відбувся круглий стіл: «Нові стандарти право-охоронної діяльності в контексті світової глобалізації». Результатом цих заходів є підготовка відповідних проектів законів України, вироблення практичних рекомендацій із гармонізації вітчизняного законодавства з міжнародним. Серед останніх новацій парламентарій виділив Кримінальний процесуальний кодекс, який набирає чинності з 19 листопада цього року. Також прийняті закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо видачі особи (екстрадиції)», «Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення під час проведення фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року в Україні» тощо.
ДОСЛІВНО
Віктор ШВЕЦЬ:
«Написання навіть ідеальних норм недостатньо для ефективної боротьби зі злочинністю. Нині актуальним для України є реформування правоохоронних органів відповідно до світових стандартів. Для цього потрібно запровадити досвід поліції, прокуратури та інших органів в країнах Європи, США, а відтак добитися того, щоб наші правоохоронці справді захищали конституційні права і свободи людей. Основна оцінка їхньої діяльності повинна визначатися ступенем довіри до них з боку громадян».