Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо видобування корисних копалин із проявів, які не мають промислового значення.

Документ передбачає зміни до Кодексу України про надра та Земельного кодексу. Вони спрямовані на запровадження можливості видобувати корисні копалини з проявів, що не мають промислового значення, фізичними і юридичними особами з урегулюванням їх взаємовідносин з державою за спрощеною та скороченою процедурою. Зокрема, відповідні дозволи на користування надрами надаватимуться терміном до 10 років без аукціону, гірничого відводу за реєстраційним принципом. До того ж термін погодження з органами місцевого самоврядування обмежується трьома місяцями.

Згідно із проектом, на проявах корисних копалин або їх ділянках, розробка яких для гірничодобувних підприємств є економічно недоцільною, допускається розробка корисних копалин фізичними та юридичними особами, які є суб’єктами підприємницької діяльності.

Види корисних копалин, об’єкти та максимальні розміри ділянок надр, що надаються для такої розробки, визначаються центральним органом виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр за погодженням із центральним органом виконавчої влади з охорони навколишнього природного середовища і центральним органом виконавчої влади з промислової безпеки, охорони праці та державного гірничого нагляду.

Зазначена розробка корисних копалин може здійснюватися на підставі відповідного спеціального дозволу на користування надрами, що надається за спрощеною процедурою центральним органом виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр без проведення аукціону та конкурсу.

Строк дії таких спеціальних дозволів на користування надрами не повинен перевищувати десяти років.

На зазначену розробку родовищ корисних копалин гірничий відвід не надається.