Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримує проект закону про внесення змін до статті 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо переліку осіб, які сплачують єдиний внесок).
З метою вдосконалення порядку сплати підвищеного розміру єдиного внеску окремими категоріями осіб законопроектом пропонується уточнити норму частини 9 статті 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» стосовно переліку законів, які встановлюють порядок пенсійного забезпечення для осіб, що одержують виплати у підвищеному розмірі. А саме, доповнити норму переліком таких законів: «Про дипломатичну службу», «Про судову експертизу», «Про судоустрій і статус суддів», «Про Кабінет Міністрів України», Податковий кодекс. Крім того, проектом закону уточнюється сплата підвищеного розміру єдиного внеску із заробітку лише за основним місцем роботи.
На думку членів комітету, реалізація запропонованих ініціатив встановить єдині підходи та конкретизує перелік осіб, що сплачують єдиний внесок у розмірі 6,1 відсотка, а відтак, забезпечить додержання рівних прав і обов’язків для всіх осіб, пенсії яким призначаються в порядку та на умовах, визначених Законом «Про державну службу». Крім того, призведе до однозначного тлумачення питання щодо порядку сплати єдиного соціального внеску із заробітку за роботу за сумісництвом.
Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.
Встановлять кримінальну відповідальність за викрадення природного газу
Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення зміни до статті 188-1 Кримінального кодексу (щодо недопущення й попередження розкрадання природного газу).
Законопроектом (№11012), поданим Кабінетом Міністрів, пропонується встановити кримінальну відповідальність не лише за викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання (чинна редакція ст. 188-1 КК), а й за викрадення в такий спосіб природного газу. Зокрема, передбачається кримінальна відповідальність за самовільне використання природного газу без приладів обліку (якщо це є обов’язковим) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб. Відповідні зміни передбачається внести до статті 188-1 Кримінального кодексу України.
На засіданні комітету зазначалося, що аналіз порушень у нафтогазовій галузі дає змогу визначити найпоширеніші серед них, а саме: самовільне використання природного газу без договору на його постачання або транспортування, споживання та транспортування природного газу без виділених в установленому порядку обсягів (лімітів), самовільне підключення до газових мереж тощо. Народні депутати звернули увагу на відсутність нормативно-правового забезпечення за ці порушення. У цьому зв’язку й було розроблено законопроект, метою якого є запобігти правопорушенням у сфері суспільних відносин, що регулюють порядок постачання та споживання природного газу.
Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, сприятиме запобіганню злочинам у газовій сфері, забезпеченню дисципліни газопостачання та споживання газу відповідно до обсягів, встановлених договорами.
Вл. інф.