Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про поліцію.
Законопроектом (реєстр. №10688), поданим народними депутатами з фракції Партії регіонів Василем Грицаком і Валерієм Коновалюком, пропонується визначити правову основу та принципи діяльності поліції, її організаційну структуру, права та обов’язки її співробітників, порядок проходження служби в поліції, гарантії правового і соціального забезпечення її співробітників, а також порядок фінансування, матеріально-технічного забезпечення.
За словами авторів законопроекту, чинне законодавство, яке регулює діяльність міліції, є застарілим і суперечить Конституції. Зокрема, всупереч Основному Закону спеціальні звання міліції встановлюються не законом, а постановою Кабінету Міністрів. Проте навіть цим актом не передбачені звання прапорщика міліції, старшого прапорщика міліції та генерал-полковника міліції, хоча нині вони активно присвоюються. Такі недоліки й обумовили внесення численних змін і доповнень до Закону «Про міліцію». Однак повністю привести його у відповідність до вимог сьогодення косметичними змінами не вдалося, переконані парламентарії.
Як зауважив В. Грицак, представляючи законопроект на засіданні комітету, згідно з етимологічними джерелами слово «міліція» означає нерегулярні збройні формування, які використовуються зокрема і для підтримки громадського порядку, що складаються з добровольців і не входять до офіційної системи державних правоохоронних органів під час революційних перетворень у державі. За його словами, «міліція саме і була утворена як виконавчий орган з охорони революційного суспільного порядку в 1917 році». Тоді як слово «поліція» означає систему державних служб і органів, що виконують на професійній основі функції з охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю. Тому слово «поліція» найбільше відповідає статусу та завданням органу, який сьогодні в України називається «міліція».
Відповідно до поданого законопроекту, «поліція є системою озброєних правоохоронних органів держави, призначених для забезпечення в межах компетенції, визначеної Конституцією та законами України, охорони та захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави та територіальних громад від протиправних посягань, боротьби зі злочинністю, а також охорони громадського порядку, власності та забезпечення громадської безпеки».
Проектом пропонується встановити, що поліція входить до системи Міністерства внутрішніх справ України. Для організації централізованого управління з виконання покладених на поліцію завдань у складі апарату Міністерства внутрішніх справ України створюється Департамент поліції.
Вл. інф.
Точка зору
Представники комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності переконані, що реформування МВС дасть змогу відійти від структури міліції радянського типу, яка за своєю суттю є тоталітарною і не залежить від зміни особового складу.
Помічник народного депутата Ігор Слівінський і член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Грицак під час підготовки до засідання комітету, на якому, зокрема, буде розглянуто проект закону України «Про поліцію».
Фото Сергія Ковальчука.