Питання забезпечення прав та можливостей сільських жінок в Україні було обговорено під час круглого столу в Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Голова підкомітету з міжнародно-правових питань та ґендерної політики Олена Бондаренко наголосила, що понад чверть населення планети становлять сільські жінки, тому в багатьох країнах саме вони відіграють чільну роль у економічному розвиткові держави. 1980 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, взявши на себе зобов’язання вживати заходів щодо унеможливлення будь-якого розрізнення або обмеження за ознакою статі в усіх сферах суспільного життя. На думку учасників зібрання, певні заходи в цьому напрямі проводяться державою у співпраці з громадськими та міжнародними організаціями, зокрема, такими як Програма сприяння парламенту, Програма розвитку ООН, Міжнародна правозахисна організація «Ла Страда», Інформаційно-консультативний жіночий центр. Водночас досі не прийнято нову Державну програму з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві.
За підсумками обговорення народні депутати та представники громадських організацій рекомендували внести до Державної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року, підготовка якої нині триває, спеціальних заходів для сільських жінок. На думку парламентаріїв, до цієї роботи мають залучитися комітети Верховної Ради, а також відповідні органи виконавчої влади, громадські та міжнародні організації.