Комітет Верховної Ради з питань правосуддя підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони дитинства.
Народні обранці зазначили, що законопроект спрямовано на вдосконалення нормативно-правового забезпечення соціального захисту дітей, підвищення ефективності реалізації державної політики щодо охорони дитинства, поліпшення діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування із здійснення соціальної роботи з дітьми, які потребують особливої уваги з боку держави.
Також проектом пропонується внести відповідні зміни до низки законодавчих актів: Сімейного, Цивільного, Цивільного процесуального кодексів, законів «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про ратифікацію Європейської конвенції про усиновлення дітей (переглянутої)» тощо.
Крім того, парламентарії звертали увагу на те, що законопроект покликаний удосконалити чинні юридичні норми, які регулюють питання влаштування дитини в сім’ї опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Зокрема, зміни до Цивільного та Сімейного кодексів передбачають призначення сироті або дитині, позбавленій батьківського піклування, опікуна винятково з числа тих осіб, які перебувають з підопічним у родинних відносинах.
Члени комітету зауважили, що окремі законодавчі акти по-різному визначають категорії дітей, стосовно яких місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування здійснюються заходи соціального захисту. Тож, вважають народні депутати, з метою усунення розбіжностей, є нагальна потреба приведення законодавчих актів у відповідність між собою.
Законодавство у сфері захисту державної таємниці відповідає стандартам ЄС
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до Закону «Про державну таємницю».
Законопроектом, поданим народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Воропаєвим, пропонується не надавати дозвіл на провадження діяльності, яка пов’язана з державною таємницею, якщо відсутні відповідні умови. Автор, зокрема, пропонує застосовувати таку норму для керівника підприємства, установи чи організації, котрий не є громадянином України або не має допуску до державної таємниці. Відповідні зміни передбачається внести до статті 20.
Народний депутат також вважає, що прийняття законопроекту дозволить привести законодавство України у цій сфері до стандартів Європейського Союзу та вдосконалить загальнодержавну систему охорони державної таємниці, сприятиме розвитку інвестиційного клімату країни.
Члени комітету, обговоривши законопроект та заслухавши думку заступника Голови СБУ Володимира Породька з цього питання, зазначили, що вітчизняне законодавство у сфері захисту державної таємниці відповідає як Конституції, так і стандартам Європейського Союзу. На їхню думку, практична реалізація законопроекту може призвести до несанкціонованого витоку секретної інформації, незаконного розкриття державної таємниці та завдати шкоди державній безпеці.