У Комітеті Верховної Ради з питань науки та освіти відбулась робоча нарада за участю експертів Ради Європи з обговорення пропозицій щодо підготовки до другого читання проекту закону про внесення змін до Закону «Про захист персональних даних» щодо вдосконалення правового регулювання в цій сфері.
Зокрема, пропонується врегулювати питання транскордонної передачі персональних даних, визначити країни Європейського економічного простору, а також держави, які підписали Конвенцію Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних, такими, що забезпечують належний рівень захисту.
Також документ розширює підстави обробки персональних даних порівняно з чинною редакцією Закону «Про захист персональних даних». Так, до наявних підстав додаються: укладання та виконання правочину, стороною якого є суб’єкт персональних даних; виконання офіційних повноважень, покладених на володільця бази персональних даних або на третю особу, якій передаються ці дані; захист життєво важливих інтересів суб’єкта персональних даних тощо.
Окрім того, проект закону передбачає виключення з державної реєстрації баз персональних даних, ведення яких пов’язане із забезпеченням і реалізацією трудових відносин, та членів громадських, релігійних організацій, професійних спілок та політичних партій.
Також пропонується узгодити між собою норми законів «Про захист персональних даних», «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію», а також забезпечити реалізацію принципів «прозорості» та «чесності» обробки персональних даних.
Під час обговорення представники Ради Європи наголосили, що, крім запропонованих змін, котрі спрямовані на приведення режиму захисту персональних даних в Україні до європейських норм, є ще декілька важливих напрямів. А саме: врахування необхідного балансу між свободою висловлювання думок і правом на доступ до публічної інформації; незалежний статус органу із захисту персональних даних і визначення його повноважень тощо.
Також учасники наради проаналізували та обговорили пропозиції, які надійшли від центральних органів виконавчої влади та обласних державних адміністрацій.
Вл. інф.