Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції визнав низку законопроектів такими, що не суперечать законодавству Європейського Союзу.
Зокрема, народні обранці розглянули проект закону про піклувальні ради, метою якого є розвиток громадського самоврядування, спрямованого на покращення умов функціонування установ культури, освіти, науки, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту, їх матеріально-технічної бази та залучення додаткових джерел фінансування.
Парламентарії зазначили, що за предметом правового регулювання законопроект належить до сфер охорони праці і охорони здоров’я та життя людей, тварин і рослин, правовідносини яких регулюються Договором про функціонування Європейського Союзу та Хартією основних прав ЄС.
За висновком комітету, проект закону не суперечить статтям 152—155 Договору, в яких закріплено, що Союз, а також держави-члени ЄС мають сприяти зайнятості, поліпшувати умови праці, дбати про належний соціальний захист і забезпечення працівників.
Окрім того, документ не суперечить статті 168 Договору та статті 35 Хартії, в яких зазначається, що дії співтовариства належить спрямовувати на те, щоб забезпечувати високий рівень охорони здоров’я, запобігати хворобам та усувати джерела небезпеки здоров’ю людей.
Також комітет розглянув проект закону про внесення змін до Закону «Про Митний тариф України» (щодо ставок ввізного мита) (реєстр. №11042). Документом пропонується встановити нульові ставки мита на феросплавну продукцію, яка імпортується в нашу країну.
Народні депутати зауважили, що питання, що належать до сфери правового регулювання, підпорядковуються Закону «Про ратифікацію Протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі» та Міжнародній конвенції про гармонізовану систему опису та кодування товарів.
За словами членів комітету, положення законопроекту не суперечать зобов’язанням України в рамках COT.
Вл. інф.