Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу проект Концепції державної політики щодо попередження шкідливих наслідків зловживання алкоголем на період 2012—2020 років.
Документом пропонується визначити цілі, завдання і механізми реалізації державної та регіональної політики щодо зменшення масштабів зловживання алкогольною продукцією, профілактики алкоголізму, попередження негативних наслідків пияцтва у суспільстві.
Проект розроблено відповідно до Глобальної стратегії запобігання шкідливому вживанню алкоголю, затвердженої ВООЗ у 2010 році, а також згідно із загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права у сфері охорони здоров’я населення та з урахуванням українського і міжнародного досвіду.
Згідно з документом, службам охорони здоров’я має належати центральна роль у протидії шкоді, заподіяній зловживанням алкоголем. Відповідні заклади повинні забезпечити якісну профілактику та результативне лікування порушень, викликаних вживанням спиртних напоїв.
Проект також містить перелік контрзаходів щодо керування автотранспортом у стані сп’яніння. Це, зокрема: заборона на зміну існуючої допустимої верхньої межі наявності алкоголю в біологічних середовищах водіїв; нульова терпимість щодо керування автотранспортом у стані сп’яніння з боку працівників міліції та під час розгляду справ у судовому порядку; пункти перевірки тверезості в організованих транспортних колективах та сприяння вибірковому алкогольно-респіраторному тестуванню широкого загалу водіїв.
Крім того, запроваджуються програми обов’язкового консультування водіїв за потреби лікування для осіб, що повторно скоюють правопорушення на ґрунті пияцтва.
А ще в документі передбачено заходи щодо обмеження продажу та доступності алкогольних напоїв та регулювання цінової політики в цій галузі.
Вл. інф.