Комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів».
Зокрема, законопроект передбачає спрощення та здешевлення процедур відчуження та реєстрації автотранспортних засобів. Також документом пропонується: запровадити можливість визначення оціночної вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів під час їх відчуження (продажу, дарування, успадкування) фізичними особами; скасувати сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час другої і наступних реєстрацій транспортних засобів. Як компенсатор втрат Пенсійного фонду пропонується запровадити тривідсотковий збір винятково під час першої реєстрації автомобіля та встановити диференційовані ставки збору (від трьох до п’яти відсотків) залежно від його вартості. Крім того, проект закону передбачає зменшення розміру державного мита за нотаріальне посвідчення договорів відчуження транспортних засобів з одного (для родичів продавця) та п’яти відсотків (для інших осіб) до одного та п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Під час розгляду законопроекту народні депутати зауважили, що деякі його положення потребують доопрацювання робочою групою під час підготовки до другого читання.
Зокрема, враховуючи, що згідно із законом протягом року розмір прожиткового мінімуму змінюється, в документі для визначення вартості автомобілів та обчислення збору на обов’язкове державне пенсійне страхування (під час відчуження автомобілів фізичними особами) необхідно застосовувати показник розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на перше січня звітного року.
Також треба вилучити із законопроекту положення щодо обов’язкового визначення згідно із законом оціночної вартості рухомого майна (відмінного від легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів) під час його продажу фізичними особами, оскільки вартість проведення експертної оцінки значно перевищуватиме вартість такого майна, що практично унеможливить його продаж громадянами.