Понад 500 компаній з 16 країн світу беруть участь у міжнародній спеціалізованій виставці «Вугілля/Майнінг 2012» у Донецьку. Це один із найбільших форумів галузі, на якому зустрічаються представники гірничовидобувних, металургійних, машинобудівних, коксохімічних, збагачувальних підприємств, теплоелектростанцій, ремонтно-механічних, будівельних підприємств тощо. Судячи з експозиції, бізнесмени з важких галузей вдосконалюють методи залучення клієнтів. Наприклад, китайський виробник гірничовидобувної техніки приваблював покупців подарунком у вигляді новенького автомобіля. Довгоногими дівчатами біля стендів уже навряд чи кого здивуєш.

«Порадувало, що вітчизняне машинобудування розвивається і складає гідну конкуренцію іноземним виробникам. Те, що на майданчику представлені різні компанії і різні напрямки, дає серйозний стимул для подальшого розвитку вітчизняного виробника. Наприклад, ми побачили продукцію одного типу, але з різними термінами гарантії. Це дуже важливо для вугільників, тому що питання ціни і надійність обладнання відіграють важливу роль», — відзначив перший заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Ігор Попович.

Зі зразками техніки можна було ознайомитися на відкритому майданчику перед виставковим центром «ЕкспоДонбас», а також у залах центру. Вугільники не лише захоплювалися обладнанням, але й відзначали високу ціну новинок. Експерти кажуть, що якісна техніка виправдовує свою вартість, оскільки дає змогу збільшити видобуток палива і більш надійна в експлуатації. Наприклад, використання щитових агрегатів у державному підприємстві «Артемвугілля» (Горлівка) дозволило втричі підняти продуктивність праці. Проте далеко не кожне державне об’єднання здатне зробити дорогу покупку, а банки не охоче видають кредити на такі цілі.

На думку бригадира прохідників шахти «Білозерська» (м. Добропілля Донецької області) Віталія Кутнього, гірникам не вистачає підривного обладнання: «Дуже багато підривних робіт. Нині проводимо їх головним чином відбійними молотками і кайлами. Правда, нещодавно на нашій шахті купили німецьку техніку. Бажано, щоб така була і вітчизняна. А взагалі, я працюю у прохідці двадцять років і скажу відверто: за цей час робота шахтаря не дуже змінилася. Вся важка праця — не на плечі механізмів, а на руки людські. Ще Микита Хрущов обіцяв шахтарські обушок і лопату покласти до музею. Але досі використовуємо їх».

Серед відвідувачів виставки можна було помітити не лише виробників обладнання, а й представників вітчизняного та іноземного бізнесу, які придивлялися до шахт та вугільних об’єднань. Після оприлюднення переліку шахт, які можуть бути передані до концесії, та прийняття навесні цього року закону про приватизацію вугільних підприємств, усі перешкоди до масової приватизації в галузі усунено. Державні підприємства, як-от Донецька вугільна енергетична компанія, «Дзержинськвугілля», «Макіїввугілля», «Орджонікідзевугілля» та інші, представили на виставці інвестиційні пропозиції та можливості для співпраці. Генеральні директори переконували, що вкладені гроші швидко повернуться, а у шахт є перспектива.

Фото автора.

Від рівня техніки та цін на неї у відвідувачів паморочилася голова.