Першу чергу ліцею інформаційних технологій відкрито в Єнакієвому (Донецька обл.). Після реконструкції закладу в кожному класі з’явилися нові меблі, комп’ютери, всі навчальні кабінети оснащено інтерактивними дошками та спеціальним обладнанням. Щоправда, повністю відкрити «школу майбутнього» до нового навчального року не вийшло: тривають роботи у новому триповерховому корпусі, де розмістять кабінети, їдальню на 100 місць із харчоблоком, бібліотеку, читальний, актовий і спортивний зали. Голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький запевнив, що будівельні роботи не зашкодять навчальному процесу, а діти навчатимуться у гідних умовах.

30 мільйонів на розвиток міст і 60 — на ремонт навчальних закладів

Ліцей інформаційних технологій донедавна був звичайною загальноосвітньою школою. Утім, не дуже звичайною: її випускником є Президент України Віктор Янукович. Обласна влада обіцяє не обійти увагою й інші навчальні заклади. Цього року в регіоні буде відкрито чи реконструйовано п’ять шкіл. Також найближчим часом до області надійдуть додаткові субвенції із державного бюджету. «У першу чергу ці кошти будуть витрачені на ремонт дахів, заміну вікон та вхідних дверей, модернізацію систем опалення шкіл і дитячих садків», — зазначив керівник області. Він додав, що під час останньої сесії обласної ради додаткові 30 мільйонів гривень було виділено на соціально-економічний розвиток міст і районів. Загалом цього року на ремонт навчальних закладів мають витратити понад 60 мільйонів гривень — як із місцевих бюджетів, так і від бізнесу.

Замість обіцяного комфорту отримали...

Про дещо інший стан речей повідомила представник ініціативної групи батьків закритої школи № 3 в Макіївці Ганна Назіпова. Закриття «неперспективного» навчального закладу міська влада аргументувала необхідністю створити для дітей кращі умови. Батьки проводили акції протесту та оскаржували рішення міської ради в судах, однак безуспішно.

«Чиновники обіцяли забезпечити навчання наших дітей у більш комфортних умовах. Вийшло навпаки, — заявляє мати школяра. — Вчителі у школах, куди відправили дітей (наприклад, у школі № 19), викладають по три-чотири предмети. Школа № 19 темна і сира, щотижня в холодний період року із підвалів відкачують воду, тому що будівля стоїть на болотистій місцевості. Під’їзні шляхи, тротуари, зупинки навіть не планують робити. Заклад знаходиться на деякій відставні від населених вулиць, дорогою до школи — самі руїни. Видовище не для слабких нервів. Діти за цей рік не лише не здобули знань, а навпаки, недоотримали — через часті застуди, небажання іти до школи, тимчасову відсутність учителів тощо». Ганна Назіпова також обурена тим, що у школах продовжують брати кошти з батьків на ремонт: «Наприклад, на заміну опалювальної системи в школі № 16 батьки здають чималі гроші, так само, як і на вікна. Хоча міський голова Макіївки стверджує, що школи оснащує та утримує держава. Попереду — новий навчальний рік, але радості немає. Перейти із затишної, теплої, світлої, оснащеної школи в гірші умови — це і є більш якісна освіта?».