Перед початком навчального року батьки, педагоги, психологи та лікарі-педіатри вкотре відновлюють дискусію про те, коли краще віддавати дитину до школи — у шість чи сім років.
Для кожної дитини цей вік персональний, переконана старший науковий співробітник Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України Зоя Гаркавенко. За її словами, визначати, чи готові хлопчик чи дівчинка у шестирічному віці сісти за парту, мають педагоги та психологи за допомогою спеціальних тестів. Біда лише у тому, що сьогодні кожна школа самостійно обирає тести, а інколи й навіть висуває вимоги до потенційних первачків. Непоодинокі випадки, коли для зарахування до першого класу вимагають прочитати певну кількість слів за хвилину, що абсолютно неприпустимо. Адже за програмою, у першому класі діти лише починають вивчати абетку. Зоя Гаркавенко розповіла, що батьки мають право вимагати від тих, хто проводить подібні «випробування», документи, які підтверджують, що використовуваний для визначення шкільної зрілості дитини тест пройшов експертизу. Однак, чи не є це безпосереднім обов’язком педагогів та тих само психологів, — питання відкрите.
Для тих батьків, діти яких вже зараз складають зошити й підручники у рюкзаки, готуючись до свого першого в житті уроку, психологи нагадують, що початок занять — це стрес. Тому до першого вересня радять готуватися заздалегідь. По-перше, слід позитивно налаштувати дитину. Пояснити, що навчання — це новий етап у житті, що у школі він чи вона зустріне друзів, дізнається багато цікавого. По-друге, потрібно готувати й режим майбутнього учня до шкільного, зокрема, будити о тій порі, коли йому доведеться вставати восени. За словами Зої Гаркавенко, цього року можна говорити й про позитив у адаптації першокласників, адже нові стандарти початкової освіти передбачають, що частина уроків проводитиметься на вулиці у вигляді екскурсій та досліджень. Проте головне — це те, щоб учні якомога швидше пристосувалися до нового середовища, а для цього їм необхідна особлива батьківська турбота та увага протягом першого місяця навчання.