Цього року до Дня знань на Львівщині з’явиться п’ять нових шкіл: у селах Ставчани Пустомитівського району, Бірки Яворівського району, Вороняки Золочівського району, Міженець Старосамбірського та місті Буську. Окрім того, завершать першу чергу капітального ремонту школи у містечку Комарному. Зокрема, у селі Бірки буде введено в експлуатацію першу чергу нової школи І—ІІІ ступеня, де зможе навчатися понад 200 дітей. Потреба у ній виникла давно, адже загалом тут 405 дітей шкільного віку, у сусідньому Рокитному — 12, більшість з них мусили діставатися на навчання у селище Брюховичі, де заклад працює у дві зміни. Відкриття нової школи у Бірках дозволить також частково вирішити проблему дошкільної освіти, адже там також заплановано відкрити одну дошкільну групу на 25 дітей.
Зауважимо, що будівництво розпочалося ще 2008 року, його кошторис становить майже 28 мільйонів гривень, інформує наш власний кореспондент у Львівській області Олександр СИРЦОВ.
Новими школами може похвалитися й Закарпаття. Новозведений навчальний заклад, розрахований на 300 учнівських місць, відкриє двері у селі Луковому Іршавського району; першого жовтня у гірській Новоселиці Тячівського району червону стрічку переріжуть перед новою будівлею сільської школи на півтисячі учнів, передає наш власкор у Закарпатській області Василь НИТКА.
Уперше за період незалежності у Кам’янці-Подільському дійшли руки до капітального ремонту дахів в школах №17 та №11, дитсадках №№2, 5, а в №16 — ще й фасаду. В еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді облаштовано нову котельню, в ліцеї — санвузли, в школі №10 — харчоблок. Педагоги в кожному закладі кажуть, що обсяги реалізованого не порівняти з попередніми роками. При цьому залучають не лише гроші з місцевого та державного бюджетів, а й міжнародні гранти. Так, невдовзі за кошти Євросоюзу будівля школи №16 стане енергоефективною, повідомляє наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.
А на Черкащині після ураганів у сільській місцевості зазнали руйнувань не лише житлові будинки, адміністративні приміщення, а й школи. Зокрема, у селах Попівка та Кривець Маньківського району. У самому райцентрі шквальний вітер зірвав покрівлі шкільних приміщень, повибивав шибки, пошкодив віконні блоки. «Ми відразу взялися ліквідовувати наслідки буревію, — поінформував начальник Маньківського районного відділу освіти Юрій Безверхий. — На виділені державою кошти вже відремонтували дахи, а зараз особливо пошкоджені вікна замінюємо на металопластикові».
Крім опорядження та ремонту старих шкіл буде на Черкащині й новосілля. У селі Родниківка Уманського району, де ще двадцять років тому заклали підмурівок нової школи, а потім заморозили будівництво, вводять в експлуатацію сучасний просторий навчально-виховний комплекс на 400 школярів. Загалом в області 1 вересня відкриє двері для дітей 661 школа, повідомляє на власкор на Черкащині Лідія ТИТАРЕНКО.