Завершилася вступна кампанія, у ВНЗ почалася буденна робота. Від її результатів значною мірою залежить кількість охочих вступити до них через рік. Гадаю, у Черкаський державний технологічний університет (ЧДТУ) черга абітурієнтів не зменшиться. На відміну від багатьох, цей класичний заклад з унікальною професурою та матеріально-технічною базою не лихоманить і не збиває з курсу навіть криза. Один із провідних ВНЗ країни (входить до десятки кращих технічних закладів), він десятиліттями упевнено підтверджує імідж стабільного університету, який випускає висококваліфікованих фахівців з інженерних, технологічних, кібернетичних, будівельних, екологічних, фінансово-економічних та лінгвістичних спеціальностей.

— За 52 роки ВНЗ закінчили понад 50 тисяч юнаків і дівчат, — зазначає ректор Юрій Лега, який очолює заклад 14 років (на знімку). — Наші випускники завжди були затребувані далеко за межами регіону (щороку працевлаштовуються 84—87 відсотків спеціалістів і магістрів). І це, чесно кажучи, не дивує: ринок праці перенасичений ким завгодно — тільки не інженерами і технологами. А якраз на них попит нині зростає і надалі зростатиме. Про це свідчить кількість цьогорічних абітурієнтів, які обрали профілюючими математику, фізику, хімію.

...Серед них — Сергій, з яким я їхав до столиці. Після кількох реплік зрозумів, що хлопець стоїть на роздоріжжі і не знає, в який бік іти. Він, як сотні тисяч випускників школи, здав документи у п’ять ВНЗ. З трьох надійшли повідомлення: везіть оригінали, вас зараховано. «Ось не можу визначитися, де кинути якір — у Києві чи в рідних Черкасах, — бідкався юнак. — І там, і там я пройшов на бюджетну форму. Батьки кажуть, щоб ближче до дому. А ви, як журналіст, що порадите?».

Я не став говорити про дорогий у матеріальному сенсі й заполітизований Київ. Розповів про ЧДТУ, де не раз бував і писав про нього. Сергій уважно вислухав мене і заглибився в роздуми...

Наступного дня він зателефонував і, полегшено зітхнувши, зізнався: «Все. Вирішив. Навчатимусь у ЧДТУ».

Наставницький склад — понад 500 науковців та педагогів, з них 54 докторів наук, професорів, 240 кандидатів наук, доцентів, 12 заслужених працівників.

У ЧДТУ діє аспірантура, де готують наукові кадри за 13 спеціальностями, тут можна захистити кандидатські дисертації з чотирьох дисциплін. Крім того, в університеті студенти можуть здобути другу вищу освіту. А першу, між іншим, у ньому здобувають громадяни 15 зарубіжних держав...

Перерахував активи славетного ВНЗ і подумав: Сергій зробив правильний вибір. У столичному університеті, у якому не дочекалися здібного юнака з Умані, такі ж можливості для підготовки професіоналів, така ж потужна база, як у Черкасах. Але, як відомо, допомагають тільки рідні стіни...

Вони, хочеться вірити, сприятимуть успішному входженню студента у велику науку, адже ЧДТУ знаний, зокрема, як один із найвпливовіших наукових центрів країни. Тут успішно діють 12 наукових шкіл, проводяться міжнародні та всеукраїнські конференції, семінари, симпозіуми з широкого кола проблем. Учені ВНЗ мають тісні партнерські зв’язки із 26 навчальними закладами й науковими установами 13 країн. У будь-якій з них у Сергія є шанс стажуватися, навчатися за програмами обміну.

Моєму знайомому пощастило і в іншому: іногородні студенти і аспіранти стовідсотково забезпечуються місцями в комфортних гуртожитках (у столичних ВНЗ це проблема з проблем). На належному рівні організовано харчування і дозвілля спудеїв. Університет має власні оздоровчі бази відпочинку, службу психологічної допомоги, лікувально-оздоровчий центр.

До послуг молоді — чудова бібліотека, Центр культури та виховання, клуби за інтересами, аматорські колективи та спортивні секції.

Одне слово, є усе необхідне для розуму і душі.

Черкаси.

Із історії ВНЗ

Заклад створено 1960 року як філію Київського інституту харчової промисловості, який у 1970-му реорганізовано у філіал Київського інженерно-будівельного інституту, а 1979-го — в Черкаський філіал Київського політехнічного інституту. В 1991 році на його базі відкрився Черкаський інженерно-технологічний інститут, а у 2001 році він отримав статус державного технологічного університету. Нині тут отримують знання близько восьми тисяч студентів за 38 спеціальностями, 26 напрямами підготовки. У структурі закладу — 10 навчальних корпусів, 8 факультетів, 46 кафедр, з них 31 — випускова, Смілянський промислово-економічний коледж.

Фото надане ЧДТУ.