Громадські слухання щодо влаштування підземних завіс навколо могильників із токсичними відходами відбулися у Горлівці. У центрі уваги знову опинилася проблема хімічного заводу — колись найбільшого в Європі, що виготовляв вибухівку для оборонної, гірничодобувної та вугільної промисловості. Сьогодні відходи шкідливого виробництва є «екологічною бомбою».

«Голос України» неодноразово піднімав проблему утилізації таких відходів. Вивезення із заводу небезпечних хімічних речовин почався в 2011 році. Присутній на слуханнях перший заступник міського голови Володимир Оленєв відзначив, що вже вивезено на переробку в Польщу та Німеччину запаси мононітрохлорбензолу. На це витрачено 60 мільйонів гривень. Готують до вивезення запаси тротилу та кислот, що використовувалися у виробництві. На ці цілі в бюджеті нинішнього року заплановано 11,3 мільйона гривень. Зараз найважливішою проблемою є гарантування безпеки могильників, у яких перебувають 11,6 тисячі тонн ґрунту, що містить тротил, тринітротолуол, мононітрохлорбензол та інші небезпечні для життя людей продукти роботи підприємства.

Могильники побудовані у 1990 році, термін експлуатації цих об’єктів становив 10 років. Донедавна моніторингом їхнього стану практично ніхто не займався. В 2011 році державне регіональне геологічне підприємство «Донецькгеологія» взяло проби ґрунту й ґрунтових вод навколо поховання. Дослідження, проведені Харківським інститутом біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук, показали, що вміст фенолів у зразках перевищує допустимі норми у 17—5300 разів, хлорбензолу — в 14—1045. Ці та інші речовини викликають хвороби нирок, печінки, рак крові, безпліддя тощо. Як відзначив перший заступник міського голови, така екологічна ситуація спричинила підвищення захворюваності жителів Горлівки.

Сьогодні загроза проникнення шкідливих речовин у ґрунтові води підвищилася, зазначає міська влада. Ситуація ускладнюється тим, що в районі могильників перебуває вододіл області і забруднена вода надходить у бік Донецька та Єнакієвого — на південь і Артемівська — на північ. Тому проблема є вкрай актуальною для жителів не тільки Горлівки, а й усього регіону.

Тендер на виконання ізоляційних робіт виграло науково-виробниче об’єднання «Антрацит плюс», що має великий досвід побудови таких об’єктів в Україні й за кордоном. «Планується будівництво саркофага навколо могильників, що дозволить запобігти надходженню шкідливих речовин у ґрунт. Проект уже готовий для подання на розгляд Кабінету Міністрів України. Саркофаг являтиме собою протифільтраційну бетонітоцементну завісу. Після закінчення будівництва навколо могильника будуть створені пости для спостереження за станом ґрунтів і підземних вод», — сказав генеральний директор об’єднання Спичак.

За його словами, в 2012 році ситуація із потраплянням токсичних речовин у ґрунт істотно погіршилася, тому не можна баритися. Жителів міста, що прийшли на слухання, турбувало питання терміну безпечної експлуатації захисних споруджень. Спичак запевнив: «Захисні споруди розраховані на 300 років, а з урахуванням геології будівництва — й на всі 1000 років».

Донецька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.