Під час Євро-2012 Україну відвідали сотні тисяч іноземних уболівальників, котрі повною мірою скористалися перевагами безвізового режиму й реалізували своє право на вільне переміщення. На жаль, наші співвітчизники про таке поки що лише мріють. Результати чергового щорічного моніторингу виконання угоди з Євросоюзом зі спрощення оформлення віз на поїздки до країн ЄС презентувала в Донецьку обласна громадська організація «Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу» (ІСДПА). Загалом представники інституту опитали 180 осіб, які самостійно оформляли візи в генеральних консульствах Чеської Республіки (Донецьк) і Греції (Маріуполь), а також заявників, що подавали документи через візовий центр у Донецьку.

 

Відмови одержують лише п’ять відсотків заявників

Моніторинг 2012 року виявив позитивні зміни, що дає підставу вважати: працюють громадські працівники недарма. 71 відсоток опитаних одержали одноразові візи, 13 відсоткам тих, що звернулися, дали дворазові візи, 16 відсоткам — багаторазові. Ситуація краща, порівняно з попередніми роками, але далека від бажаної. Найвищий показник за мультивізами в консульства Чехії у Донецьку — 21 відсоток опитаних, а у візовому центрі — 16 відсотків, а в грецькому консульстві — 9. Щасливчики, звісно, раді зекономленим часу й коштам, адже для оформлення кожної візи треба виділити дні, внести за послугу належні платежі.

Головною проблемою опитані мешканці області називають одну — відмова у видачі бажаної візи. 

Поточного року, порівняно з 2010-м і 2011-м, уперше за п’ять років збільшилася кількість позитивних рішень із розгляду заяв на шенгенську візу. Загальна кількість відмов у сумі становить п’ять відсотків: для нашого регіону це чи не сенсація! 

Адже в попередні роки представники грецьких національних товариств неодноразово озвучували в засобах масової інформації претензії до політики, що її проводило колишнє керівництво Генерального консульства Греції у Маріуполі. Приазовські греки навіть проводили пікетування дипломатичної установи. Рівень відмов у ті роки часто сягав 50—60 відсотків! Водночас у консульстві Чехії цей показник був на порядок менше: лише один раз він дорівнював 18 відсоткам.

На круглий стіл, присвячений підсумкам моніторингу, були запрошені й представники генеральних консульств, які розташовані в Донецькій області. Однак дипломати Чехії і Греції на захід не з’явилися: одні — чемно попередивши про це, інші — нічого не повідомляючи. Тому коментарів із приводу ситуації із оформленням шенгенських віз для мешканців області громадськість не почула. На думку керівника Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимира Кіпеня, причина нехтування представниками консульств настільки серйозного обговорення криється в обґрунтованій критиці роботи установ.

«П’ять років роботи дали певний результат. Завдяки нашій жорсткій критиці діяльності консульства Чеської Республіки в Донецьку, перед будівлею якого громадяни по годині й більше простоювали в чергах у спеку й негоду, ситуація там змінилася. Два роки тому громадськість активно виступала проти дискримінаційної, за нашою оцінкою, політики стосовно українських громадян, що її проводило посольство Греції в Маріуполі, — їм часто безпідставно відмовляли у видачі віз. Зараз є зміни на краще», — зазначив Володимир Кіпень.

Ця складна «спрощена процедура»

Відповідно до Угоди між Україною і країнами ЄС, консульський збір із громадян України дорівнює 35 євро за звичайного терміну розгляду заяви на візу та 70 євро — за прискореного темпу обслуговування (3 дні). Однак існують 14 категорій громадян, які мають право на пільгове одержання віз. До них належать школярі, студенти, спортсмени, науковці, особи з обмеженими можливостями, журналісти, пенсіонери та інші категорії. У минулі роки в більшості випадків консульства вишукували причини для відмови в пільгах: доводи заявників про приналежність до однієї з пільгових категорій не визнавалися вагомими. А моніторинг поточного року здивував неоднозначністю картини: в консульстві Чехії у Донецьку та у візовому центрі відзначають навіть перевищення безплатних послуг над платними. А в консульстві Греції у Маріуполі 93 відсотки опитаних пільг з оплати не одержали.

На жаль, консульства країн Євросоюзу часто замовчують можливість одержання довгострокових віз, мультивіз, або просто відмовляють у них. Кожна візова процедура потребує часу й... коштів. В угоді, підписаній в 2008 році Україною і Євросоюзом, про спрощену процедуру оформлення віз чітко сказано: за позитивної візової історії (проблем із людиною, що їздила за рубіж, не було) громадянин має право претендувати на річні візи, а потім і на п’ятирічні, так звані мультивізи, для декількох поїздок. Згідно зі статистичними даними Єврокомісії за 2011 рік, консульство Чеської Республіки в Донецьку видало 5,7 відсотка мультивіз, грецьке консульство в Маріуполі — лише 2 відсотки. Водночас кількість мультивіз, виданих іншими консульствами країн-членів ЄС в Україні, становить 25 відсотків від загального річного обсягу віз, отриманих нашими співвітчизниками. Мультивізами значно частіше, ніж населення провінції, користуються мешканці столиці, як найбільш інформовані.

Після повернення змушують «відмічатися» у консульстві

Причина відмови українцям у візах, вважають експерти, банальна: в нас бачать потенційних нелегальних мігрантів. Саме тому консульства країн Європейського Союзу ускладнюють процедуру одержання віз. За словами Володимира Кіпеня, в Угоді про спрощення візового режиму визначені основні документи, що підтверджують особистість заявника та мету його поїздки. Але є там і винятки із правил: за необхідності, консульство або дипломатична установа можуть зажадати додаткових копій, довідок тощо. Кількість їх установлюється не національним законодавством кожної окремої країни, а регламентується уніфікованим візовим кодексом держав, що входять до Шенгенської зони. Як результат — обсяг і різноманітність документів у консульствах Чехії в Донецьку, Греції у Маріуполі та в Донецькому візовому центрі істотно відрізняються.

Традиційно, найбільше вимог до документів, що подаються, пред’являє консульство Греції у Маріуполі: 92 відсоткам тих, хто звернувся сюди, потрібно було надати довідку про реєстрацію за місцем проживання, 90 відсоткам — копію внутрішнього паспорта й податкову декларацію, 88 відсоткам — довідку про бронювання квитків на дорогу назад, у 80 відсотків вимагали документи, що підтверджують гарантовану можливість проживання за рубежем у родичів, і в 70 відсотків громадян просили копію трудової книжки. Вражає? Знайомі автора, котрі мріяли про Грецію, розповіли, що в них вимагали довідки про доходи й нерухомість. Водночас консульство Чехії і візовий центр, що видає візи до 8 країн Шенгенської зони, в рідких випадках просять щось із цього списку. З огляду на те, що українці переважно їдуть до Греції відпочивати, тобто витрачати гроші, а також жорстоку економічну кризу в цій країні, що загрожує підірвати всю єврозону, надто жорсткий відбір документів видається парадоксальним.

На жаль, відсутність на круглому столі представників консульств не дала змоги уточнити в них, чи дають додатково запитувані документи гарантію того, що людина не стане нелегальним мігрантом і що вона не має злочинних намірів.

Складності з одержанням віз породили таке явище, як посередники, котрі готові за певну суму «улагодити» всі питання з консульством за один-два дні. Називалася і вартість таких послуг — 600 євро. Співробітники консульства переконували, що абсолютно не в курсі таких тіньових схем, і люди, що довірилися посередникам, втрачали гроші, не одержавши обіцяної візи ні в прискореному режимі, ні через загальноприйнятий термін підготовки документів. Проблема більше стосується компетенції органів внутрішніх справ України й невиправданої довірливості наших громадян.

Робота консульства формує у відвідувача перше враження про країну. Відповідно до дослідження ІСДПА, лідером громадського антирейтингу є консульство Греції. Опитування його відвідувачів виявило 30 відсотків негативних відгуків. Це найнижча оцінка серед аналогічних установ. Володимир Кіпень зазначив, що в консульствах причиною відмов назвали... некоректне повідомлення відвідувачами мети поїздки. Багато хто, нібито, просить візу на перебування в Чехії протягом місяця, але перебуває там один день, потім їде до Франції або іншої країни. Це відстежується, і за повторного звернення громадянина дає консульству право відмовити йому у візі: адже злукавив.

Як дискримінацію розцінюють громадяни вимогу зареєструватися в консульстві після приїзду із закордону. Багатьом для цього треба оформляти безоплатну відпустку, виділяти гроші на поїздку: консульства в Донецьку та Маріуполі обслуговують великий регіон, кожне — по 3—5 областей Східної України. Володимир Кіпень зазначив, що ця вимога не регламентується жодним документом, а наполягання на реєстрації після повернення з-за кордону підтвердили 58 відсотків опитаних відвідувачів консульства Греції.

Донецька область.

Довідка

Моніторинг візової практики консульських установ проводиться у Донецькій області шостий рік поспіль і є частиною загальноукраїнського проекту, що реалізується асоціацією «Європа без бар’єрів» у десяти містах і столиці України. Загалом у країні мають опитати 2200 респондентів.

Володимир Кіпень.

Фото автора.