Учора в Києві під стінами Кабінету Міністрів протестували з півсотні активістів, які представляли молодіжні опозиційні організації. Цього разу вимагали повернути стипендії. Протестувальники переконували: за липень студенти отримали не 725 гривень, як завжди, а 530. Недоплата у двісті гривень, мовляв, сталася через те, що уряд вирішив платити лише базову стипендію, не додаючи індексацію. Незгодні з таким рішенням підрахували, що в підсумку воно дозволяє зменшити видатки державного бюджету на суму близько 52 мільйонів гривень. Непогана економія на студентах. Проте в уряді такі заяви спростовують та переконують: платити тим, хто навчається, будуть більше, а не менше.
Ситуація зі стипендіями розділила урядовців та представників молодіжних організацій на два табори, що протестують і роблять взаємовиключні заяви. Так, на сайті Української асоціації студентського самоврядування (УАСС) повідомляють про звернення з Харкова, Запоріжжя, Одеси, Дніпропетровська, Кам’янця-Подільського та Рівного. «Студенти в цих містах отримали 530 гривень замість 725», — йдеться в повідомленні. Асоціація звернулася до Прем’єр-міністра Миколи Азарова з вимогою скасувати пункт 6 Постанови № 526 «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення», що змінює порядок індексації стипендій. Проте жодних дій з боку уряду, як стверджують активісти УАСС, поки що прийнято не було.
Натомість урядовці рапортують про підвищення стипендій. Про це 25 липня заявив віце-прем’єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. За його словами, того дня Кабмін прийняв постанову, яка передбачає підвищення у середньому на 37,5% базового рівня стипендій. Зокрема, для тих, хто навчається в університетах, він підвищиться з 530 до 730 гривень. Тобто, якраз на ті двісті гривень, що зі студентів, як вони твердять, зняли як індексацію. Ситуація виходить абсурдна. Суми, що отримуватиме молодь, яка навчається, не зміняться, а привід для оголошення про чергові здобутки влади, зокрема — зростання стипендії на 37,5%, з’явиться.
«Голос України» запитав у студентів, які не є активістами жодних організацій, яку вони отримали стипендію за липень. З’ясувалося: особливих проблем у них не виникло. Так, Костянтин Л. з Кам’янця-Подільського здивувався, коли почув про скорочення виплат, і розповів, що і він, і всі його «однокашники» отримали по 725 гривень. Схоже, що прокоментувати цю ситуацію можна фразою: передвиборча кампанія триває.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.